HerNews.gr
Καριέρα

Οι δουλειές που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ακόμα

Εν μέσω των συζητήσεων για την αντικατάσταση των εργαζομένων από την τεχνητή νοημοσύνη, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένες δουλειές που οι υπολογιστές δεν αναλαμβάνουν, τουλάχιστον για την ώρα.

Από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, υπήρξαν απειλές ότι νέες μηχανές θα σφετεριστούν τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι έχουν επικρατήσει. Τώρα, λένε ορισμένοι ειδικοί, με την πανταχού παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στον ορίζοντα, η απειλή έχει γίνει πιο υπαρκτή. Τα ρομπότ έρχονται πραγματικά για κάποιες δουλειές.

Μια έκθεση του Μαρτίου 2023 από την Goldman Sachs εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να δημιουργήσει περιεχόμενο, που θα μπορούσε να κάνει το ένα τέταρτο του συνόλου της δουλειάς που γίνεται αυτή τη στιγμή από τους ανθρώπους. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, σημειώνει περαιτέρω η έκθεση, 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της αυτοματοποίησης. Και αυτό θα μπορούσε να είναι τρομερό, λέει ο Martin Ford, συγγραφέας του Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

«Δεν είναι μόνο ότι αυτό θα συνέβαινε σε άτομα, αλλά θα μπορούσε να είναι αρκετά συστημικό», λέει. «Θα μπορούσε να συμβεί σε πολλούς ανθρώπους και μάλιστα ταυτόχρονα. Κι αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο για αυτά τα άτομα, αλλά για ολόκληρη την οικονομία».

Τεχνητή νοημοσύνη – Οι δουλειές που δεν κάνει

Ευτυχώς, δεν είναι όλα άσχημα. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή να κάνει. Εργασίες που περιλαμβάνουν σαφώς ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η σκέψη. Και η μετάβαση σε ρόλους που επικεντρώνουν αυτές τις δεξιότητες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων αντικατάστασης.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα βέβαια ότι όλες οι θέσεις εργασίας που θεωρούνται «δημιουργικές» είναι ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, πράγματα όπως το γραφικό σχέδιο και οι ρόλοι που σχετίζονται με την εικαστική τέχνη μπορεί να είναι μεταξύ των πρώτων. Οι βασικοί αλγόριθμοι μπορούν να κατευθύνουν ένα robot να αναλύσει εκατομμύρια εικόνες, επιτρέποντας στην τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχήσει άμεσα στην αισθητική. Αλλά υπάρχει κάποια ασφάλεια σε άλλα είδη δημιουργικότητας, λέει ο Ford: «στην επιστήμη, την ιατρική και τη νομική».

Η δεύτερη μονωμένη κατηγορία, συνεχίζει, είναι οι δουλειές που απαιτούν εξελιγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Υποδεικνύει νοσοκόμες, συμβούλους επιχειρήσεων και ερευνητές δημοσιογράφους. Αυτές είναι δουλειές, λέει, «όπου χρειάζεται πολύ βαθιά κατανόηση των ανθρώπων. Νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η τεχνητή νοημοσύνη να έχει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με τους τρόπους που πραγματικά οικοδομούν σχέσεις».

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις θέσεις εργασίας, αλλά τα καθήκοντα θα αλλάξουν. Οι ανθρώπινες δουλειές θα επικεντρωθούν περισσότερο στις διαπροσωπικές δεξιότητες. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι, για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ανιχνεύει καρκίνους πολύ καλύτερα από ό,τι οι άνθρωποι. Στο μέλλον, υποθέτουμε ότι οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία. Αλλά δεν θα αντικατασταθεί ολόκληρος ο ρόλος του γιατρού.

Η 4ήμερη εργασία μπορεί να λειτουργήσει;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Youpass: Μάθε online ξένες γλώσσες με τους καλύτερους καθηγητές!

Her News

Έξυπνοι τρόποι να κερδίσετε χρήματα εκτός δουλειάς

Her News

Η ξεκούραση είναι παραγωγική – Μάθε πως να ξεκουράσεις το μυαλό σου

Her News