HerNews.gr
Beauty

5 μύθοι για τη γήρανση του δέρματος και τις ρυτίδες

Κανείς δεν θέλει να δείχνει μεγαλύτερος από ό,τι είναι. Αλλά με τόσους πολλούς μύθους για τις ρυτίδες, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι αλήθεια ή πώς να διατηρήσετε το δέρμα σας όσο το δυνατόν πιο λείο και νεανικό. 

Μύθος 1: Το πόσες ρυτίδες έχετε εξαρτάται κυρίως από τα γονίδιά σας

Αλήθεια: Τα γονίδιά σας παίζουν ρόλο στο πώς γερνά το δέρμα σας, αλλά το πόσο γρήγορα θα εμφανίσετε ρυτίδες εξαρτάται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο. 

Μπορεί να έχετε καλά γονίδια, αλλά αν δεν προστατεύετε το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες, αυτό θα ακυρώσει κάθε γενετικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχετε.

Σκεφτείτε τι προκαλεί τις ρυτίδες. Συμβαίνουν επειδή το λίπος στα βαθιά στρώματα του δέρματος συρρικνώνεται με την ηλικία και επειδή το δέρμα λεπταίνει φυσικά και γίνεται λιγότερο ελαστικό. Το να περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο χειροτερεύει τα πράγματα επιταχύνοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, πρωτεϊνών που κάνουν το δέρμα να φαίνεται σφριγηλό και νεανικό.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν είναι ο μόνος παράγοντας του τρόπου ζωής που ενθαρρύνει τις ρυτίδες. Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλουν επίσης.

Έτσι, ακόμα κι αν οι γονείς σας φαίνονται υπέροχοι για την ηλικία τους, μην υποθέσετε ότι το ίδιο θα ισχύει και για εσάς. Για να αποφύγετε τις ρυτίδες, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα, παραλείψτε τα τσιγάρα και το vape και περιορίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μύθος 2: Το Botox είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία για τις ρυτίδες

Αλήθεια: Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ρυτίδων και το Botox είναι αποτελεσματικό μόνο σε έναν από αυτούς.

Το botox είναι μια καλή θεραπεία για δυναμικές ρυτίδες, όπως τα πόδια της χήνας και οι γραμμές του μετώπου, που προκαλούνται από μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν με επαναλαμβανόμενες κινήσεις του προσώπου. Οι ενέσεις μπότοξ λειτουργούν με την προσωρινή παράλυση των μυών, ώστε να μην μπορούν να συστέλλονται.

Αλλά το Botox δεν θα κάνει τίποτα για τον άλλο τύπο ρυτίδων, που ονομάζονται στατικές ρυτίδες. Αυτές αναπτύσσονται λόγω της απώλειας ελαστικότητας και λίπους στο δέρμα. Παραδείγματα στατικών ρυτίδων περιλαμβάνουν τις ρυτίδες του λαιμού, τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια και τις γραμμές μαριονέτας, που ξεκινούν από τις γωνίες του στόματος και εκτείνονται μέχρι το πηγούνι.

Εάν σας ενοχλούν οι στατικές ρυτίδες, ρωτήστε τον δερματολόγο σας για θεραπείες ρυτίδων που βοηθούν στην ελαχιστοποίησή τους, συμπεριλαμβανομένης της κρέμας ρετινόλης και των δερματικών πληρωτικών.

Μύθος 3: Οι ασκήσεις προσώπου είναι καλές για την πρόληψη των ρυτίδων

Γεγονός: Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις οδηγούν σε δυναμικές ρυτίδες, επομένως οι ασκήσεις προσώπου και η «γιόγκα προσώπου» δεν πρόκειται να αφαιρέσουν χρόνια από το πρόσωπό σας. 

Η εκτέλεση αυτών των κινήσεων θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τις δυναμικές ρυτίδες χειρότερες επειδή αναγκάζετε τους μύες του προσώπου σας να συστέλλονται.

Η σωματική άσκηση ολόκληρου του σώματος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ωφελήσει το δέρμα.  Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά συνήθως φαίνονται νεότεροι από αυτούς που δεν το κάνουν.

Μύθος 4: Τα άτομα με λιπαρό δέρμα “ζαρώνουν” λιγότερο

Αλήθεια: Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν το ξηρό δέρμα με τις ρυτίδες, αλλά γενικά, το λιπαρό δέρμα είναι εξίσου επιρρεπές στην ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών της γήρανσης. 

Το ξηρό δέρμα μερικές φορές φαίνεται μεγαλύτερο, επειδή η έλλειψη υγρασίας μπορεί να κάνει τις ρυτίδες και τη χαλάρωση να φαίνονται πιο εμφανείς, αλλά η παραγωγή λιπαρότητας δεν έχει καμία σχέση με το πόσο γρήγορα γερνάει το δέρμα.

Μια προειδοποίηση: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με λιπαρό δέρμα τείνουν να έχουν πιο ρηχές ρυτίδες στο μέτωπο, χάρη στη μεγαλύτερη πυκνότητα σμηγματογόνων αδένων (που παράγουν σμήγμα) στο μέτωπο, η οποία σχετίζεται με παχύτερο δέρμα.

Εάν το ξηρό δέρμα σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτεροι, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια πιο αποτελεσματική ενυδατική κρέμα . Αναζητήστε μια με υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη διατήρηση της υγρασίας.

Μύθος 5: Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να μειώσουν τις ρυτίδες

Αλήθεια: Η απώλεια κολλαγόνου παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση του δέρματος. Αλλά αν τα συμπληρώματα κολλαγόνου λειτουργούν για τη θεραπεία των ρυτίδων ή της χαλάρωσης του δέρματος, δεν υπάρχουν καλά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. 

Η καλή διατροφή είναι σημαντική για τη συνολική υγεία του δέρματός σας, αλλά η λήψη επιπλέον κολλαγόνου δεν μπορεί να συσφίξει το χαλαρωμένο δέρμα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ελαφρές βελτιώσεις στην εμφάνιση του δέρματος με συμπλήρωμα κολλαγόνου, αλλά αυτές οι μελέτες ήταν μικρές και χρηματοδοτήθηκαν από τους κατασκευαστές των προϊόντων. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα κολλαγόνου εισέρχονται καν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα οξέα στο στομάχι μπορεί να τα διασπαστούν πριν φτάσουν εκεί.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε κολλαγόνο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τοπικά προϊόντα που έχουν αποδειχθεί ότι το κάνουν, όπως κρέμα ρετινόλης και ορός βιταμίνης C.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς να καθαρίσετε τα πινέλα ομορφιάς!

Her News

Irina Shayk: Tόλμησε το πιο σέξι wet hair look και είναι must για τις καλοκαιρινές διακοπές

HerNewskl

Eγκυμοσύνη και ακμή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

HerNewskl