HerNews.gr
Σχέσεις

Η επιστήμη πίσω από τον έρωτα με την πρώτη ματιά

Τι μπορεί όμως να μας πει η επιστήμη για το φαινόμενο του «έρωτα με την πρώτη ματιά» και τον ρόλο της φυσικής έλξης; Ενώ οι ειδικοί και οι ερευνητές δεν αρνούνται ότι η φυσική έλξη μπορεί να είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας του φλερτ, δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για μακροχρόνια αγάπη.

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά;

Η σωματική έλξη είναι πράγματι ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ρομαντικών δεσμών. Είναι συχνά το σημείο εκκίνησης στις σχέσεις και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνδεθούν προκειμένου να καλλιεργήσουν μια συναισθηματική προσκόλληση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Frontiers in Psychology. Η Helen Fisher, βιολογική ανθρωπολόγος στο Ινστιτούτο Kinsey, υποστηρίζει αυτόν τον έρωτα. Από εξελικτική άποψη, όταν πρόκειται για ρομαντική αγάπη και εύρεση πιθανού συντρόφου, η εμφάνιση παίζει όντως ρόλο.

Έχει σημασία η φυσική έλξη;

Για να κατανοήσει περισσότερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ελεύθεροι σε έναν σύντροφο σήμερα, η Fisher, μαζί με άλλους ερευνητές, διεξάγει τη μελέτη «Singles in America» τα τελευταία 12 χρόνια. Σχεδόν κάθε χρόνο από την έναρξη της μελέτης, η φυσική έλξη περιλαμβάνεται στα πέντε κορυφαία χαρακτηριστικά. Αλλά πέρυσι, για πρώτη φορά, η φυσική έλξη δεν ήρθε πρώτη.

Η Fisher πιστεύει ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι συμμετέχοντες δίνουν σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία και τους γνωρίζουν, αντί να κρίνουν απλώς από την εμφάνιση. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των ανθρώπων που ερωτεύτηκαν παράφορα κάποιον που αρχικά δεν τους φάνηκε ελκυστικός ήταν το υψηλότερο και τον περασμένο χρόνο, με περίπου το 50% να απαντά «ναι», σε σύγκριση με το 2012, όταν μόνο το 38% είχαν κολλήσει με έναν σύντροφο που δεν τους έλκυε στην αρχή.

Βρίσκοντας την αληθινή αγάπη

Όταν πρόκειται να βρείτε την αληθινή αγάπη και να κάνετε μια σχέση να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, όλο και περισσότερες έρευνες κοινωνικών επιστημών δείχνουν ότι αφορά τη συμβατότητα και τη σύνδεση και λιγότερο τη φυσική έλξη.

Ακριβώς επειδή οι άνθρωποι έχουν τον έρωτα με την πρώτη ματιά και ενεργοποιεί το εγκεφαλικό κύκλωμα δεν σημαίνει ότι θα είναι μια σχέση για πάντα.

Γιατί το να είσαι σε μια «τέλεια» σχέση δεν θα σε κάνει ποτέ ευτυχισμένη

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

4 σημάδια ότι ο πρώην σας δεν θέλει επανασύνδεση

Her News b

Τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν συνήθως οι τοξικοί άνθρωποι

HerNews ka

Γιατί η σεξουαλική μας ζωή χρειάζεται τακτικές ανανεώσεις;

Her News