HerNews.gr
Pets

Είναι αλήθεια ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν τα αισθήματά μας;

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν πότε είστε χαρούμενοι και πότε λυπημένοι; Τα σκυλιά δίνουν προσοχή σε μια ποικιλία σημάτων για να παρατηρήσουν πώς νιώθουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι. Μπορούν να αναγνωρίσουν τις αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου και τις συμπεριφορές και μπορούν επίσης να αντιληφθούν τις χημικές αλλαγές χρησιμοποιώντας την προηγμένη όσφρησή τους.

Πώς γνωρίζει ο σκύλος μου τι νιώθω;

Ενώ οι σκύλοι έχουν περιορισμένη ικανότητα κατανόησης των ανθρώπινων συναισθημάτων, είναι ειδικοί στο να συλλαμβάνουν ενδείξεις συμπεριφοράς και έχουν πολύ προηγμένες αισθήσεις όσφρησης. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι βασικοί τρόποι με τους οποίους τα κουτάβια αντιλαμβάνονται τις διαθέσεις.

Οι σκύλοι έχουν εξαιρετικά πολύπλοκα οσφρητικά συστήματα. Το ένα τρίτο του εγκεφάλου τους είναι αφιερωμένο στα αρωματικά κύτταρα. Διαθέτουν δύο αισθήσεις όσφρησης, μία για τις οσμές των τροφίμων και μία για τις φερομόνες. Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται και απελευθερώνονται από τα ζώα. Τα ανθρώπινα συναισθήματα προκαλούν χημικές αλλαγές που οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν. Με τον καιρό, μαθαίνουν να συνδέουν ορισμένες μυρωδιές με συγκεκριμένα συναισθήματα.

Τα περισσότερα ζώα παρατηρούν έντονα το περιβάλλον τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους. Οι εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου αλλάζουν ανάλογα με το πώς νιώθουμε. Όταν κάποιος φοβάται, για παράδειγμα, τα μάτια του ανοίγουν διάπλατα και παίρνει ρηχές ανάσες. Τα σκυλιά προσέχουν επίσης τον τρόπο που λέγονται οι λέξεις. Αυτός είναι ο λόγος που τα σκυλιά κουνούν την ουρά τους όταν χρησιμοποιείτε έναν γλυκό τόνο φωνής, ανεξάρτητα από τις λέξεις που λέτε πραγματικά.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπάρι Άλντο Μόρο στη νότια Ιταλία εξέτασε πώς οι σκύλοι επεξεργάζονται τα ανθρώπινα συναισθήματα με βάση μόνο τις φωνές μας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να συνδυάσουν την ακοή και την όραση για να ταιριάξουν χαρούμενα και θυμωμένα ανθρώπινα πρόσωπα με χαρούμενες και θυμωμένες φωνές.

Τρόποι να μειώσετε την τριχόπτωση στον σκύλο σας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς να στηρίξετε το κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια των αστραπών

HerNews ka

Μαριάννα Τουμασάτου: Tα ζώα είναι δάσκαλοι και πομποί αγάπης και θετικής ενέργειας

Her News

Ψάρια σε ενυδρείο: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Her News