HerNews.gr
Αφιερώματα

Αρχαία ελληνικά αποσπάσματα εγγεγραμμένα σε διάσημα παγκόσμια ορόσημα

Αρχαίες ελληνικές επιγραφές εμφανίζονται σε μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια στον κόσμο. Είτε στην είσοδο μιας ιστορικής δυτικοευρωπαϊκής βιβλιοθήκης είτε ενός διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου, μπορεί κανείς να τα δει παντού.

Όταν το μάτι μας συναντά αυτές τις επιγραφές, που διατηρούν το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, θυμίζει στον καθένα μας ότι το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας είναι ακόμα ζωντανό κρυμμένο ανάμεσα στις σημερινές έννοιες και διδασκαλίες.

Αυτές οι επιγραφές προέρχονται από πρόσωπα μεγάλης σημασίας: ποιητές, φιλόσοφοι, ηγέτες. Μερικές επιγραφές είναι αποσπάσματα από μερικές από τις μεγαλύτερες ομιλίες της αρχαίας Ελλάδας.

Από τον Όμηρο μέχρι τον Πλάτωνα και τον Λεωνίδα, αυτές οι επιγραφές επιβεβαιώνουν ότι 2.500 χρόνια μετά, οι αρχαίοι Έλληνες είναι ακόμα πρωτοπόροι και αποτελούν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικές αρχαίες ελληνικές επιγραφές που μπορείτε να βρείτε στο εξωτερικό.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Bath, στο Somerset της Αγγλίας, πήρε το όνομά του από τα ρωμαϊκά κτισμένα λουτρά. Σε ένα ιστορικό κτίριο πάνω από την είσοδο, η ακόλουθη αρχαία ελληνική επιγραφή γράφει: «άριστον μεν ύδωρ».

Αυτό προέρχεται από έναν στίχο του Έλληνα λυρικού ποιητή Πίνδαρου που αναφέρεται τόσο στη Ρητορική του Αριστοτέλη όσο και στον Ευθύδημο του Πλάτωνα  . Όταν συγκρίνει την αξία των διαφόρων αγαθών, ο Αριστοτέλης λέει ότι «το χρήσιμο» έχει μεγαλύτερη αξία από το «σπάνιο». Επομένως, η παροιμία ήταν ότι το «άριστο νερό» ήταν το πιο σημαντικό από όλα τα αγαθά.

Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Σκωτία 

«Όσοι ξέρουν γράμματα βλέπουν διπλά» είναι η μετάφραση της αρχαίας ελληνικής επιγραφής «ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», γραμμένη με χρυσό στην είσοδο του κτιρίου της γραμματείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η πυθαγόρεια έκφραση αναφέρεται στην καλύτερη κατανόηση των πραγμάτων μέσω της εκπαίδευσης. Ωστόσο, το τιμούν και οι λόγοι. Το κτίριο, για παράδειγμα, είναι διαμορφωμένο σαν ένα μεσαιωνικό κάστρο με μεγάλες αυλές, με πολύ πράσινο και μεγάλα παράθυρα χωρίς μπαλκόνια.

Η αρχαία ελληνική επιγραφή δεν είναι απλώς διακοσμητική. Το διδάσκουν και στο πανεπιστήμιο.

Πυθαγόρειο απόσπασμα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Αμερική

Πάνω από την είσοδο της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Νιου Χέιβεν, στο Κονέκτικατ υπάρχει η φράση από τη Δημοκρατία του Πλάτωνα (Πολιτεία) : «Οι φέροντες τις δάδες τις μεταλαμπαδεύουν ο ένας στον άλλον». Ωστόσο, αυτό στην πραγματικότητα εμφανίζεται στα ελληνικά πάνω από την είσοδο ως: «λαμπάδια ἔχοντες διαδώσουσιν ἀλλήλοις».

Η Δημοκρατία του Πλάτωνα, με ημερομηνία 375 π.Χ., είναι ένα κείμενο που περιγράφει τη σημασία του να είσαι δίκαιος στον κόσμο. Επιπλέον, η ιδέα ήταν ότι αν κάποιος είναι δίκαιος, θα ήταν ευτυχισμένος. Είναι ένα κείμενο που περιγράφει μια ιδανική πόλη και έναν τρόπο μέσω του οποίου μια δίκαιη και φιλοσοφική διακυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει την ευτυχία.

Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Γέιλ

Κολέγιο της Βοστώνης, Μασαχουσέτη 

Το σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης, «αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδέ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν» (Ιλιάς Ζ’, στ. 208) που μεταφράζεται ως «Πάντα να αριστεύεις και να είσαι ανώτερος από τους άλλους, και να μην ντροπιάζεις την γενιά των προγόνων σου». Ο Ιππόλοχος έδωσε αυτή τη συμβουλή στον γιο του Γλαύκο όταν πήγε στην Τροία για να πολεμήσει τους Έλληνες όπως περιγράφεται στην Ιλιάδα.

Ελβετία

Αυτό είναι το απόσπασμα που βρίσκεται στην είσοδο της βιβλιοθήκης του Abbey of Saint Gall στην Ελβετία η φράση «Ψυχής Ιατρείον». Η φράση μεταφράζεται ως «η κλινική της ψυχής μας». Ενδεχομένως αποδίδεται στη δύναμη των βιβλίων και της μάθησης στην ανάπτυξη της ψυχής κάποιου. Για το λόγο αυτό έχει βρει τη θέση του στην είσοδο της βιβλιοθήκης.

Ασία

Η αρχαία ελληνική επιγραφή «Εφιλοσοφούμεν ελληνικώς», κυριολεκτικά σημαίνει «φιλοσοφούμε στα ελληνικά (και με τους ελληνικούς τρόπους)». Η επιγραφή βρίσκεται στην ταφόπλακα του Τερούο Σουζούκι, Ιάπωνα καθηγητή και επίτιμου προέδρου της «Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας».

Αρχαία ελληνική επιγραφή Ιαπωνία

Αφρική

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Πάνω από τα διόδια που οδηγούν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στο Κάιρο, το όνομα της πόλης, Αλεξάνδρεια, είναι γραμμένο στα ελληνικά. Αυτό έγινε μετά από αίτημα των αξιωματούχων της πόλης, που ήθελαν να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο τον Απρίλιο του 331 π.Χ. Αφού κατέλαβε την Αιγυπτιακή Σατραπεία από τους Πέρσες, ο Μέγας Αλέξανδρος θέλησε να χτίσει μια μεγάλη ελληνική πόλη στις ακτές της Αιγύπτου που θα φέρει το όνομά του.

Αυστραλία

Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, Αυστραλία

Η περίφημη ρητορική φράση από τον Επιτάφιο του Περικλή «Φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας» βρίσκεται πάνω από την είσοδο του Πανεπιστημίου. του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Η φράση εμφανίζεται στο 40ο κεφάλαιο του Επιταφίου του Περικλή. Ειπώθηκε τον χειμώνα του 431 π.Χ κατά το τέλος του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου. Στόχος ήταν η τιμή των πρωτοπεσόντων και η εξύψωση του ηθικού των Αθηναίων.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Vintage stories: O Λάμπρος Κωνσταντάρας μέσα από τις αφηγήσεις των συγγενών και των συνεργατών του

Her News

Η ιστορία πίσω από τα «άσχημα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ»

HerNews ka

Βίκτωρ Ουγκώ: Σαν σήμερα “φεύγει” από την ζωή – 3 ταινίες που βασίστηκαν σε έργα του

Her News b