HerNews.gr
Ψυχολογία

Δεκέμβριος: Γιατί μας πιάνει η μελαγχολία των Χριστουγέννων;

Τον Δεκέμβριο όλα είναι αλλιώς, ακόμα και οι δρόμοι μας φαίνονται ευχάριστοι και δεν “μανουριάζουμε” στην κίνηση γιατί πολύ απλά χαζεύουμε τα λαμπάκια! Πολλοί άνθρωποι τα Χριστούγεννα νιώθουν την μελαγχολία να χτυπάει κόκκινο και ανυπομονούν πως και πως να τελειώσουν οι γιορτές. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Κάποιοι βέβαια έχουν προσωπικά βιώματα και προσωπικές θύμησες οπότε… δικαιολογούνται. Οι άλλοι; Γιατί το παθαίνουν;

Τα Χριστούγεννα, παρά τη γενική τους εορταστική φύση, μπορεί να γίνουν δύσκολα για πολλούς ανθρώπους. Οι αιτίες που καθιστούν την περίοδο αυτή δύσκολη είναι ποικίλες και μπορεί να συνδέονται με την απώλεια αγαπημένων, τον στρες, την ανακούφιση, ή την αίσθηση μοναξιάς.

Η πίεση για την τέλεια γιορτινή εμπειρία, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό περιορισμό ή την απόσταση από τους αγαπημένους λόγω διαφόρων αιτιών, μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης ή ανησυχίας.

Σε αυτήν την περίοδο, είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην αυτοφροντίδα και να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας και τους άλλους. Επιπλέον, να θυμόμαστε ότι μια απλή συνομιλία, μια πράξη ευγένειας, ή η παρουσία μας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε κάποιον που μπορεί να νιώθει μοναχικός ή δυσαρεστημένος.

Οι γιορτές μπορούν να είναι επίσης μια ευκαιρία να στραφούμε προς τα έξω και να στηρίξουμε όσους το έχουν ανάγκη. Από τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις έως την ανταλλαγή χαράς και αγάπης με ανθρώπους γύρω μας, μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης και στήριξης.

Στο τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αλληλεγγύη και η κατανόηση μπορούν να φέρουν φως και θετικότητα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο,  βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να ευχηθούμε για μια φωτεινή και αναζωογονητική νέα χρονιά χωρίς μελαγχολία!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν… βαριέσαι!

Her News b

Χρώματα: Τι δείχνουν για τον χαρακτήρα μας

Her News

Κατάθλιψη: Πόσο μας επηρέασε ο κορονοϊός;

Her News b