HerNews.gr
Αφιερώματα

Άγιο Όρος: Μια μοναστική κοινότητα όπου ο χρόνος σταματά

Το Άγιον Όρος είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του χριστιανικού ορθόδοξου κόσμου. Με έδρα είκοσι μοναστήρια υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, διοικείται ως αυτόνομο κράτος εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι πρώτοι μοναχοί έφτασαν στο Άγιο Όρος τον ένατο αιώνα. Σήμερα, ζουν πάνω από δύο χιλιάδες μοναχοί από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ανεκτίμητες συλλογές στα μοναστήρια του Αγίου Όρους

Τα μοναστήρια φιλοξενούν ανεκτίμητες συλλογές καλοδιατηρημένων αντικειμένων, όπως σπάνια βιβλία, αρχαία έγγραφα και έργα τέχνης τεράστιας ιστορικής αξίας. Το Άγιο Όρος έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

Ανάμεσα στους αναρίθμητους θησαυρούς και τα ιερά λείψανα, τα πιο πολύτιμα και ανεκτίμητα για την Ελληνική Ορθοδοξία, είναι τα Ιερά Δώρα που που πρόσφεραν οι τρεις Μάγοι της Ανατολής στον νεογέννητο Ιησού.

Υπάρχει απαγόρευση εισόδου για τις γυναίκες, που ονομάζεται άβατον, για να διευκολύνει τη ζωή στην αγαμία για τους άνδρες που το έχουν επιλέξει.

 Mystery woman Mount AthosΜια φωτογραφία γυναίκας στο Άγιο Όρος το 1903, που δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα εκείνη την εποχή, παραμένει ακόμα μυστήριο, με μερικούς μοναχούς να ισχυρίζονται ότι πιστεύουν ότι η άγνωστη γυναίκα στα αριστερά ήταν η ίδια η Παναγία.

Σε κάποιους ξένους, η απλή κοινοτική ζωή των μοναχών μπορεί να φαίνεται αρχαϊκή. Αλλά για τους άντρες που επέλεξαν να ζήσουν εκεί, είναι μια ειρηνική, ακόμη και ευτυχισμένη, ύπαρξη.

Η ιστορία του πατέρα Νείλου

Ένας άνθρωπος που διάλεξε αυτόν τον δρόμο στη ζωή είναι ο πατέρας Νείλος. Εδώ και τρεις δεκαετίες ζει στη μοναστική κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο νότιο άκρο του Αγίου Όρους.

«Το Άγιο Όρος αντιπροσωπεύει για κάθε πιστό έναν ιερό τόπο ειρήνης, παρηγοριάς, ηρεμίας και βαθιάς σκέψης», εξηγεί ο πατέρας Νείλος.

Στο μοναστήρι του, που φιλοξενεί τριάντα δύο μοναχούς, οι μέρες περνούν με προσευχή, καλλιέργεια της γης και δημιουργία χειροποίητων προϊόντων που εμπορεύονται στον έξω κόσμο.

Άγιο Όρος: Το «υψηλότερο» σημείο της γης | Dogma

Το Άγιο Όρος υποδέχεται άντρες επισκέπτες που συμμετέχουν σε ετήσια καταφύγια και ξεναγήσεις. Ευτυχώς, ακόμη και όσοι δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιο Όρος μπορούν να δουν την ομορφιά των μοναστηριών και τους ανεκτίμητους θησαυρούς τους μέσω βίντεο και φωτογραφιών.

Αυτό το μοναδικό και μαγικό μέρος, όχι μακριά από την πολυσύχναστη πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι ένα προπύργιο αμετάβλητης γαλήνης και ηρεμίας σε έναν ταραγμένο κόσμο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης- Μερικοί από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ποιητές

HerNews ka

Ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας είναι γεγονός!

Her News

Μάρτης! Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης – Γιατί φοράμε Μάρτη;

Her News