HerNews.gr
Ψυχολογία

Πώς να ξεκινήσετε μια υγιή συνήθεια & να την διατηρήσετε το 2024

Με το νέο έτος να πλησιάζει, υπάρχουν πολλές συζητήσεις γύρω από το ρητό «New Year, New Me» και πίεση για δέσμευση για αποφάσεις. Και ενώ η πρόθεση μπορεί να είναι θετική, η προσέγγιση μπορεί να προκαλέσει περιττές δόσεις φόβου, ενοχής ή αμφιβολίας.

Η επίτευξη των στόχων μας και η βελτίωση της ζωής μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενσυνειδητότητα για να δημιουργήσουμε νέες υγιεινές συνήθειες και να τις ολοκληρώσουμε. Είναι μια προσέγγιση που είναι ήπια αλλά και αποτελεσματική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις αποφάσεις μας για την Πρωτοχρονιά, να πυροδοτήσουμε την ερωτική μας ζωή, να σταματήσουμε να πίνουμε πολύ καφέ ή να ξεκινήσουμε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος.

Και το καλύτερο από όλα, αυτές οι συμβουλές δεν απαιτούν να ξεκινήσουμε τη ζωή μας εντελώς εκ νέου.

Τι είναι μια υγιεινή συνήθεια;

Μια υγιεινή συνήθεια είναι μια επαναλαμβανόμενη, συνεπής πρακτική που γίνεται με σκοπό την ενίσχυση της ευημερίας μας με την πάροδο του χρόνου. Είναι τα πράγματα που κάνουμε τακτικά και μας γαλουχούν ψυχικά, σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά – όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Τελικά, μια υγιής συνήθεια ορίζεται από την ικανότητά της να σε φέρει πιο κοντά σε αυτό που εκτιμάς προσωπικά, όχι από το αν νιώθεις καλά αυτή τη στιγμή

1. Δώσε βάση σε ό,τι σε θρέφει

Για το σκοπό αυτό, πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει αληθινή τροφή  για εμάς προσωπικά. Αναλογιστείτε τις δραστηριότητες που ήδη κάνετε και που σας κάνουν να νιώθετε η καλύτερη εκδοχή σας. Αισθάνεστε υπέροχα αφού κάνετε μπάνιο και ακούτε μουσική; Παίρνεις τηλέφωνο τη μαμά σου στο δρόμο για τη δουλειά; Κάνεις γυμναστική; Ρωτήστε τον εαυτό σας «ποιες ενέργειες σας προσφέρουν σταθερή ενέργεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ημέρας, των εβδομάδων και των μηνών». Η θρέψη του εαυτού σου έχει να κάνει με την παροχή της τροφής, του ύπνου, της κίνησης και των εμπειριών που πραγματικά σου επιτρέπουν να ζήσεις τη ζωή με τον τρόπο που επιθυμείς να τη ζήσεις.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποια είναι αυτά τα πράγματα, δεν πειράζει επίσης. Η ανάπτυξη μιας υγιούς συνήθειας έχει να κάνει με την πρόθεση για ανάπτυξη  και η ανάπτυξη συχνά είναι βουτηγμένη σε αβεβαιότητα, ειδικά στην αρχή.

2. Νοοτροπία πάνω στην ύλη

Μόλις έχουμε μια αίσθηση του τι σημαίνει τροφή για εμάς και ποιες νέες συνήθειες θα θέλαμε να ενσωματώσουμε για να τη βελτιώσουμε, μπορούμε να εργαστούμε για να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Η αλλαγή ξεκινά πάντα με την επιθυμία για μια εμπειρία έξω από αυτή που έχετε αυτή τη στιγμή. Αλλά για να κάνουμε μια μόνιμη αλλαγή πρέπει να αγκαλιάσουμε μια νέα αυτοαντίληψη ή ταυτότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψουμε αυτό που είμαστε – σημαίνει απλώς ότι πρέπει να πιστεύουμε ότι είμαστε πλήρως ικανοί να πετύχουμε τους στόχους μας και να αξιοποιήσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 

3. Ενσαρκώστε το συναίσθημα που επιθυμείτε

Ένας τρόπος για να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας είναι να ενσωματώσουμε τα θετικά συναισθήματα που γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσει η νέα μας συνήθεια, όπως η χαρά. Επειδή όλοι ζούμε σε μια συνεχή κατάσταση τραύματος, μπορεί να είναι τρομακτικό να βιώνεις τη χαρά – πάντα αναρωτιόμαστε πότε θα αφαιρεθεί. Το να έχεις έναν συναισθηματικά επιτακτικό λόγο για να χτίσεις μια συνήθεια είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθείς να βρεις την τέλεια στρατηγική – η επιθυμητή κατάσταση καθοδηγεί τις συνήθεις συμπεριφορές σου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι θεραπευτές λένε ότι αυτές οι 2 κοινές συνήθειες τροφοδοτούν το άγχος σας

Her News

Τρόποι για να περάσετε μια ξεκούραστη Κυριακή

Her News

Γιορτές: Πώς η γιορτινή περίοδος μας φέρνει πιο κοντά με τους αγαπημένους μας και ποιες τριβές μπορεί να προκύψουν

HerNews ka