HerNews.gr
Ψυχολογία

Μετατραυματικό σοκ: Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει & να στιγματίσει τη μετέπειτα ζωή ενός παιδιού;

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης εξηγεί στην εκπομπή «Ελένη» τι είναι το μετατραυματικό σοκ (μετά από έναν θάνατο, κακοποίηση, bullying) και πώς μπορεί να επηρεάσει και να στιγματίσει τη μετέπειτα ζωή ενός παιδιού.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητριάδης, η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι μια σύνθετη ψυχική κατάσταση και εκδηλώνεται όταν κάποιος γίνεται μάρτυρας τραυματικών γεγονότων.

«Τα γεγονότα μπορεί να είναι φυσικές καταστροφές, ατύχημα και κάθε μορφής βία. Ο αντίκτυπος της διαταραχής μπορεί να επιμένει για χρόνια και προκαλούν χρόνια δυσλειτουργία αν δεν αντιμετωπιστούν. Ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίζει διαταραχή συγκέντρωσης και απόσπαση προσοχής».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης εξηγεί πως πρέπει οι άνθρωποι που έχουν γίνει μάρτυρες τέτοιων γεγονότων να απευθύνονται σε ειδικούς.

«Η θεραπεία προϋποθέτει ψυχοθεραπευτές με εξειδίκευση στον χειρισμό του τραύματος ακόμη και φαρμακευτική αγωγή. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή αν γίνουν μάρτυρες καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας ασθενής μου που είχε υποστεί ένα σοβαρό τροχαίο, χρόνια μετά το ατύχημα μόλις άκουγε ήχο ελαστικών πάθαινε κρίση πανικού».

Η διαταραχή αυτή μπορεί να μετατρέψει συνηθισμένες εμπειρίες σε εναύσματα που αναζωπυρώνουν το τραύμα, όπως τόνισε.

«Είναι σπάνιο να ξυπνήσει μια μνήμη μετά από πολλά χρόνια και να επηρεάσει τη ζωή μας χωρίς να έχουμε άλλες ενδείξεις».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η αγκαλιά με ένα ζώο κάνει καλό στην υγεία

Her News

Η υψοφοβία και άλλες φοβίες: Μια ανάλυση των ψυχολογικών συνεπειών

HerNews ka

Δεν κοιμήθηκες καλά; Έτσι θα βγάλεις την ημέρα

Her News