HerNews.gr
Ψυχολογία

Blue Monday: Σήμερα η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου – Πως να την αντιμετωπίσετε

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, που πέφτει σήμερα 15/1 φέτος, λέγεται ότι είναι η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου, καθώς οι άνθρωποι παλεύουν με τα χρέη των διακοπών, τις αποτυχημένες αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς και τις θλιβερές μέρες.

Είναι ευρέως γνωστή ως «Blue Monday» και ο όρος δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία Sky Travel που δεν υπάρχει πλέον και τον Ουαλό ψυχολόγο Cliff Arnall. Για να προσδιορίσει την «πιο θλιβερή μέρα του χρόνου», η εταιρεία είπε ότι χρησιμοποίησε μια φόρμουλα που έλαβε υπόψη επτά πράγματα: χρόνο από τα Χριστούγεννα, μηνιαίο μισθό, καιρός, χρέος, χρόνο από την αποτυχημένη προσπάθεια επίλυσης της Πρωτοχρονιάς, χαμηλά επίπεδα κινήτρων και την ανάγκη δράση.

Blue Monday: Γιατί η σημερινή Δευτέρα είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου - ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΊσως είναι η πρώτη φορά που ακούτε για τη Blue Monday ή ίσως το έχετε δει να κυκλοφορεί πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η προέλευση της υποτιθέμενης πιο καταθλιπτικής ημέρας του χρόνου χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και η προέλευσή της μέχρι σήμερα παραμένει αμφιλεγόμενη και μυστηριώδης.

Αν και η εγκυρότητα της Blue Monday είναι αμφιλεγόμενη, οι χειμερινοί μήνες είναι σίγουρα μια δύσκολη περίοδος που επηρεάζει την ψυχική υγεία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την προστασία της ψυχικής υγείας αυτόν τον χειμώνα:

  • Παραμείνετε δραστήριοι: Η άσκηση ενισχύει τις ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση. Δεν χρειάζεται να είναι έντονο – το να κάνετε απλώς μια βόλτα ή να κάνετε γιόγκα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
  • Λάβετε ηλιακό φως: Το φυσικό φως μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή σας. Προσπαθήστε να περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή να καθίσετε κοντά σε ένα παράθυρο για να απορροφήσετε το φως του ήλιου.
  • Συνδεθείτε με άλλους: Οι κοινωνικές συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία. Απευθυνθείτε σε φίλους, συγγενείς ή εγγραφείτε σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα.
  • Ενσυνειδητότητα και χαλάρωση: Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές ή οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της αίσθησης ηρεμίας.

Blue Monday: H πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου είναι σήμερα | eReportaz

  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Η ολοκλήρωση ακόμη και μικρών εργασιών μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση επιτυχίας και να τονώσει το ηθικό.
  • Υγιεινή διατροφή: Τροφοδοτήστε το σώμα σας με θρεπτικά τρόφιμα. Ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση.
  • Περιορίστε τον χρόνο οθόνης: Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται στις οθόνες, ειδικά σε αρνητικές ειδήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συμβάλει στην απογοήτευση. Κάντε διαλείμματα και ασχοληθείτε με δραστηριότητες εκτός σύνδεσης.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειάζεται: Εάν τα συναισθήματα θλίψης επιμένουν και παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, σκεφτείτε να αναζητήσετε υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Όταν η μητέρα “λείπει” – Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης εξηγεί στο ΗerNews

HerNews ka

Έχεις οξύθυμο χαρακτήρα; Μάθε πως να το διαχειριστείς

Her News

Ξεκινά την μέρα σου θετικά!

Her News b