HerNews.gr
Health

Γιατί θέλουμε να τσιμπολογάμε περισσότερο το χειμώνα & πώς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις λιγούρες

Στα βάθη του χειμώνα , πολλοί άνθρωποι νιώθουν μια γλυκιά εποχιακή μελαγχολία, πίσω από την οποία κρύβεται μια επιστημονική εξήγηση. Κάθε χρόνο, κυκλικά, μπορεί να αντιμετωπίζετε τις συνέπειες μιας διαταραχής του σεροτονινεργικού συστήματος. Η χειμωνιάτικη μελαγχολία συνδέεται λοιπόν άμεσα με την ανισορροπία της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, η έλλειψη φυσικού φωτός μπορεί να μειώσει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, οδηγώντας όχι μόνο σε καταθλιπτική διάθεση αλλά και αυξημένη λαχτάρα για υδατάνθρακες. Η σεροτονίνη παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της όρεξης, και ως εκ τούτου στην εμφάνιση καταναγκασμών τροφής.

Αυτό το φαινόμενο τονίζεται από την επιθυμία μας να αδρανοποιούμε τις πιο κρύες μέρες. Επιπλέον, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα (η οποία προκύπτει από αυτή την καταθλιπτική διάθεση) επιδεινώνει τα συμπτώματα επειδή η άσκηση διεγείρει τη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, που σηματοδοτούν μια καλή διάθεση.

Είναι ένας σχεδόν ανεξέλεγκτος μηχανισμός στον εγκέφαλό μας: για να αντιμετωπίσουμε το χαμηλό ηθικό μας και να αυξήσουμε τα επίπεδα σεροτονίνης, η ζάχαρη φαίνεται να είναι ένας ανακουφιστικός σύμμαχος επιλογής. Αλλά μην κάνετε λάθος, στην πραγματικότητα απλώς θα το αυξάνει.

Πώς να σταματήσετε τη λιγούρα τον χειμώνα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα χωρίς τρυπτοφάνη, τον πρόδρομο αμινοξύ της σεροτονίνης, μπορεί να μειώσει γρήγορα τα επίπεδα της τελευταίας στον εγκέφαλο κατά περισσότερο από 80% μέσα σε λίγες ώρες, οδηγώντας σε εξασθενημένη σύνθεση σεροτονίνης και εξασθενημένα σοβαρά συμπτώματα όπως συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, αυξημένη ανησυχία για την εικόνα του σώματος και απώλεια ελέγχου της τροφής που προάγει τους καταναγκασμούς και την υπερφαγία.

Εστιάστε, λοιπόν, στις ζωικές πρωτεΐνες, τους ελαιούχους σπόρους, τη σπιρουλίνα, και ακόμη και το τόφου, που είναι, για παράδειγμα, τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη. Μια ποικίλη διατροφή σπάνια οδηγεί σε ελλείψεις. Αλλά να γνωρίζετε ότι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες προάγουν τη μεταφορά τους στον εγκέφαλο.

Ένα σνακ υπό έλεγχο

Επιλέξτε υψηλότερη αναλογία υδατανθράκων (σε σύγκριση με πρωτεΐνες) ξεκινώντας από αργά το απόγευμα, για να βελτιώσετε τη διάθεση και να μειώσετε τους καταναγκασμούς τροφής για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και/ή πολύ λιπαρά.

Για παράδειγμα, μπορείτε να τρώτε την καθημερινή σας μερίδα φρούτων με ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας ως σνακ. Προσθέστε ένα ζεστό ανακουφιστικό ρόφημα που μπορεί να σας φέρει μια αίσθηση ευχαρίστησης.

 Εάν πεινάτε πολύ (ελέγξτε επίσης ότι έχετε φάει ένα κατάλληλο μεσημεριανό γεύμα και πρωινό), μπορείτε να έχετε ένα μεγαλύτερο σνακ με μία ή δύο μερίδες φρούτων, λίγο γιαούρτι, μια πολύ μικρή χούφτα ελαιόσπορους και μια κουταλιά ελαιούχους σπόρους.

Αυτό το είδος σνακ μπορεί φυσικά να αυξήσει τη σύνθεση σεροτονίνης του εγκεφάλου σας και επομένως να ελέγξει καλύτερα την όρεξη και τη διάθεσή σας. Μια άλλη συμβουλή: εάν είστε επιρρεπείς σε συστηματικούς καταναγκασμούς φαγητού στο τέλος της ημέρας, φάτε ένα σνακ περίπου μία ώρα πριν από την ώρα που συνήθως εμφανίζονται οι καταναγκασμοί σας.

Και την υπόλοιπη μέρα;

Ξεκινήστε τη μέρα σας με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ειδικά πρωτεΐνες που περιέχουν τρυπτοφάνη, στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα. Τέλος, στο δείπνο, εστιάστε στα λαχανικά, τους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές πρωτεΐνες. Αποφεύγοντας τις ζωικές πρωτεΐνες, θα προωθήσετε τη διέλευση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αλλαγή ώρας: 5 πολύ εύκολες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις το βράδυ για να κοιμάσαι πιο εύκολα

HerNews ka

Ένα μήλο την ημέρα …ξέρεις!

Her News

Τελικά μας κάνει καλό να κοιμόμαστε χωρίς μαξιλάρι;

HerNewskl