HerNews.gr
Παιδί

Τι πρέπει να κάνετε αν πιστεύετε ότι μωρό σας έχει στραβισμό

Τα νεογέννητα κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Σε σύντομες περιόδους εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλοί γονείς θέλουν απλώς να κοιτάζουν στα μάτια του μωρού τους. Όταν παρατηρείτε το βλέμμα του παιδιού σας, μπορεί να φαίνονται με στραβισμό.

Το να δείτε ένα μωρό με στραβισμό μπορεί να σας ανησυχήσει.

Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας και τη συχνότητα που παρατηρείτε στραβωμένα μάτια του νεογέννητου σας. Εάν ανησυχείτε για το νεογέννητό σας, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε εάν το παιδί σας έχει πραγματικά στραβισμό και μερικές αιτίες και λύσεις.Κοντινό πλάνο πορτρέτο του αξιολάτρευτου μικρού κοριτσιού με ασθένεια αμβλυωπίας.

Έχει το παιδί μου στραβισμό;

Τα μωρά μπορεί μερικές φορές να φαίνονται με στραβισμό ακόμα και όταν δεν είναι. Εάν η μύτη τους έχει μια φαρδιά ρινική γέφυρα, αυτό μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση ότι το ένα μάτι γυρίζει περισσότερο από το άλλο. Μπορούν επίσης να φαίνονται με στραβισμό εάν έχουν μια επιπλέον πτυχή δέρματος στο εσωτερικό βλέφαρο. Αυτή η επιπλέον πτυχή μπορεί να καλύψει περισσότερο από το λευκό του ματιού, κάνοντάς το να φαίνεται ότι έχει ασύμμετρα μάτια.

Εάν δεν είναι το δέρμα ή η μύτη που κάνει το μωρό σας να φαίνεται με στραβισμό, τα μάτια του μπορεί να είναι εσφαλμένα ευθυγραμμισμένα ή να δείχνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα μάτια του μωρού σας μπορεί να αλληθωρίσουν μόνο περιστασιακά ή μπορεί να φαίνονται πάντα. Το ένα ή και τα δύο μάτια μπορούν να δείχνουν προς τα μέσα, προς τα έξω, προς τα πάνω ή προς τα κάτω αντί να είναι ευθεία μπροστά και παράλληλα.Ένα νεογέννητο μωρό κοιτάζει με σταυρωμένα μάτια την κάμερα καθώς μαθαίνει να εστιάζει τα μάτια του.

Υπάρχουν δύο κοινές αιτίες αυτού που οι γονείς περιγράφουν ως στραβισμό. Το πρώτο είναι όταν τα μάτια έχουν πραγματικά στραβισμό, το οποίο προκαλείται από ένα πρόβλημα με τους μύες που κάνουν τα μάτια να κινούνται. Το δεύτερο είναι πιο γνωστό ως «τεμπέλικο μάτι». Ένα τεμπέλικο μάτι μπορεί να προκληθεί από στραβισμό που αφήνεται χωρίς θεραπεία.

Μπορεί επίσης να συμβεί όταν η όραση είναι φτωχότερη στο ένα μάτι, οπότε ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί μόνο το ένα μάτι για να δει και το άλλο μάτι γίνεται «τεμπέλικο».

Μπορεί να είναι φυσιολογικό τα μάτια των πολύ μικρών μωρών να διασταυρώνονται περιστασιακά. Τα μάτια και οι οφθαλμικοί μύες τους δεν έχουν ασκηθεί πολύ στη σκοτεινή μήτρα σας, επομένως είναι ασυντόνιστα. Αλλά αν αναρωτιέστε πότε αλλάζουν τα μάτια των μωρών, η απάντηση είναι γύρω στους τέσσερις μήνες. Τα μάτια του μωρού σας θα πρέπει να ισιώσουν μετά από 4 έως 6 μήνες. Εάν δεν ευθυγραμμίζονται γύρω από τα μισά γενέθλια του μωρού σας, τα ανομοιόμορφα μάτια του μπορεί να μην είναι φυσιολογικά.

Χαριτωμένο νεογέννητο μωρό με σταυρομάτια.

Ένας παιδοφθαλμίατρος θα πρέπει να αξιολογήσει τα μωρά που παραμένουν με στραβισμό πέραν των 4 μηνών. Εάν εξακολουθούν να έχουν στραβισμό σε ηλικία 1 έτους, μπορεί να διαγνωστούν με στραβισμό. Τις περισσότερες φορές διαγιγνώσκεται μεταξύ 1 και 4 ετών, αλλά σπάνια μπορεί να διαγνωστεί μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Τα πρόωρα μωρά διατρέχουν κίνδυνο για αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται ανώμαλα στο μάτι.  Αυτή η κατάσταση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο στραβισμού. Άτομα με γονείς ή αδέρφια με στραβισμό είναι πιο πιθανό να τον έχουν και οι ίδιοι. Αυτό υποδηλώνει μια γενετική σχέση με τους εξασθενημένους μύες των ματιών.

Η σημασία του άλματος ανάπτυξης στο πορτρέτο της παιδικής εξέλιξης

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ποιά διάσημα αστέρια του Hollywood έκαναν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας;

HerNews ka

Superfoods: Ποιες υπερτροφές είναι ιδανικές για τα παιδιά;

Her News b

Εμβολιασμοί από παιδιάτρους: Ποτέ ξεκινάει, πως θα γίνεται

Her News b