HerNews.gr
Health

Λεύκανση: Η Γεωργία Χωραφά μιλάει στο HerNews για τη διαδικασία που είναι δημοφιλής στο εξωτερικό

γεωργια χωραφα

 Η λεύκανση είναι μια διαδικασία  που έχει καταστεί δημοφιλής σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο. Είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κοσμητική επέμβαση, είναι μια έκφραση αυτοπεποίθησης και υγείας.

γεωργια χωραφα

Η οδοντίατρος Γεωργία Χωραφά μιλάει στο hernews.gr για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα μοιράζεται πολύτιμες πληροφορίες για τις τεχνικές, τα οφέλη και τους κινδύνους της λεύκανσης, καθώς και συμβουλές για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της.

Καταρχάς, η ίδια εξηγεί ότι η λεύκανση δοντιών είναι μία οδοντιατρική διαδικασία που πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ειδικούς στον χώρο. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στη χρήση χημικών ουσιών για την αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών, είναι μη επεμβατική και δεν επηρεάζει τη δομική αντοχή των δοντιών ή τη γενική υγεία του ατόμου.

Όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν κάποιον στην επιλογή της λεύκανσης, η  Γεωργία Χωραφά αναφέρει ότι κυρίως είναι η επιθυμία για ένα όμορφο χαμόγελο, είτε για μια ειδική περίσταση όπως ένας γάμος ή μια συνέντευξη για δουλειά, είτε απλά για να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση. Ειδικά για πρώην καπνιστές, η λεύκανση μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας αλλαγής τρόπου ζωής, βοηθώντας να απαλλαγούν από τους λεκέδες που έχουν αφήσει τα χρόνια καπνίσματος.

Η οδοντίατρος Γεωργία Χωραφά επισημαίνει επίσης τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της διαδικασίας της λεύκανσης.

Το πιο προφανές όφελος είναι το αισθητικό, με τη λεύκανση να προσφέρει ένα πιο λαμπερό χαμόγελο και να αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, πιθανά παράπονα περιλαμβάνουν ήπιο ερεθισμό και ευαισθησία των ούλων ή των δοντιών, κάτι που συνήθως είναι προσωρινό και μειώνεται μετά από μερικές ημέρες.

Η διαδικασία θεωρείται ασφαλής εφόσον γίνεται υπό την επίβλεψη ενός οδοντιάτρου και τηρούνται οι κατάλληλες οδηγίες.

Λεύκανση: Η Γεωργία Χωραφά μιλάει στο hernews για τη διαδικασία που είναι δημοφιλής στο εξωτερικό

Σχετικά με τις μεθόδους λεύκανσης, αναφέρει ότι υπάρχουν τρία βασικά είδη: Η λεύκανση στο οδοντιατρείο, η λεύκανση στο σπίτι με την επίβλεψη ενός οδοντιάτρου, και η συνδυασμένη μέθοδος.

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο πραγματοποιείται υπό την άμεση επιτήρηση του οδοντιάτρου και είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, η λεύκανση στο σπίτι προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και μπορεί να είναι πιο οικονομική, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο για να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Η συνδυασμένη μέθοδος περιλαμβάνει στοιχεία και από τις δύο τεχνικές.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ λεύκανσης στο σπίτι και επαγγελματικής λεύκανσης από οδοντίατρους.  Αρχικά, ανέλυσε τις διαφορές μεταξύ της λεύκανσης στο σπίτι και της επαγγελματικής λεύκανσης που πραγματοποιείται από οδοντιάτρους.

Υπογράμμισε ότι η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου λεύκανσης εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως η απόχρωση των δοντιών, ο χρόνος και ο προϋπολογισμός του κάθε ατόμου. 

Επισήμανε επίσης ότι η λεύκανση που γίνεται στο οδοντιατρείο είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία, διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται υπό την επίβλεψη του επαγγελματία. Αντίθετα, η λεύκανση στο σπίτι δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να την πραγματοποιήσει με άνεση και ιδιωτικότητα, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο για να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. 

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως “ πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας λεύκανσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι υγιή”.

Πολλές τροφές και συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την απόχρωση των δοντιών μας, καθιστώντας τα σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές για να διατηρούμε το χαμόγελό μας λαμπερό.

Καφές ή τσάι 

Οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από αυτά τα ροφήματα για να πάρουν την καφεΐνη τους, αλλά έχουν τανίνες που μπορούν να αφήσουν έναν γκρίζο ή καφέ αποχρωματισμό στα δόντια σας εάν καταναλώνονται συχνά. 

Κόκκινο κρασί 

Όπως ο καφές και το τσάι, τα περισσότερα κόκκινα κρασιά περιέχουν τανίνες

 Κάπνισμα ή Ναργιλές

Περιέχουν νικοτίνη και πίσσα, τα οποία και τα δύο μπορούν να αφήσουν κίτρινους και καφέ λεκέδες στα δόντια σας. 

Παντζάρια

Σάλτσα ντομάτας 

Βάφει έντονα τα δόντια και είναι επίσης όξινη. Οι όξινες τροφές μπορούν να αποδυναμώσουν το  σμάλτο του δοντιού σας κάνοντάς το  πιο πορώδες και με τη σειρά του πιο ευαίσθητο στους λεκέδες.

Βατόμουρα,Κεράσια,Βύσινα και Ρόδια 

Σόδα 

Η όξινη φύση της σόδας μπορεί να κάνει τα δόντια σας να γίνουν πιο πορώδη και πιο ευαίσθητα σε μελλοντικούς λεκέδες. Τα σκουρόχρωμα όπως η κόλα, μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αποχρωματισμούς στα δόντια σας.

Κάρυ 

Το μπαχαρικό που βρίσκεται συνήθως σε μια ποικιλία τροφών αφήνει τα δόντια σας με μια κίτρινη ή πορτοκαλί χρώση. 

 Βαλσάμικο ξύδι και Σάλτσα Σόγιας 

Οι σκούρες χρωστικές και η κολλώδης σύσταση θα αφήσουν λεκέδες στο πέρασμά τους

Χυμοί φρούτων 

Ο χυμός φρούτων είναι ελαφρώς όξινος, με αποτέλεσμα τα δόντια να γίνονται πιο ευαίσθητα στους λεκέδες.

Όσον αφορά τον τρόπο που θα διατηρηθούν τα αποτελέσματα της λεύκανσης, η οδοντίατρος ανέφερε πως:

“Oπως κάθε οδοντιατρική θεραπεία, η λεύκανση απαιτεί συντήρηση για να διασφαλιστούν τα μακροχρόνια αποτελέσματα. Με τον καιρό τα δόντια  σας μπορεί να αρχίσουν να χάνουν μέρος της λευκότητας τους. 

Μερικές συμβουλές για να παρατείνετε τα αποτελέσματα της λεύκανσης των δοντιών σας είναι οι εξης:

-Αποφύγετε τροφες και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικες που μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια σας όπως ο καφές,το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα παντζάρια,η σάλτσα ντομάτας, και η σάλτσα σόγιας. 

-Όταν πίνετε ποτά που λερώνουν τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να μειώσετε την ποσότητα του υγρού που αγγίζει τα δόντια σας.

-Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε ή να το ελλατώσετε για να αποτρέψετε περαιτέρω αποχρωματισμό των δοντιων σας.

-Εφαρμόστε καλή καθημερινή στοματική υγιεινή.

Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημερα και χρησιμοποιήστε νήμα καθημερινά για να εξαφανίσετε την πλάκα και τα υπολλειματα τροφής που μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια λευκαντική οδοντόκρεμα εναλλάξ με μια απλή οδοντόκρεμα. 

-Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για καθαρισμό και έλεγχο.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας και της εμφάνισης των δοντιών σας. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να αφαιρέσει τυχόν επιφανειακούς λεκέδες ,οδοντική πλακα και πέτρα που μπορεί να μειώσουν τη φωτεινότητα των δοντιών σας. 

Λεύκανση: Η Γεωργία Χωραφά μιλάει στο hernews για τη διαδικασία που είναι δημοφιλής στο εξωτερικό

-Μην αμελείτε την συντήρηση της θεραπείας της λεύκανσης στο οδοντιατρείο.

 Με την θεραπεία συντήρησης της λεύκανσης , κάθε 6-12 μήνες, διατηρείτε τα δόντια σας λαμπερά και υγιή. Επισκέπτοντας τον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο για τον προγραμματισμένο έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών σας,συζητήστε εάν χρειάζεται και μία συντήρηση στην λεύκανση σας εκείνη την περίοδο”.

Στις περιπτώσεις που η λεύκανση δεν μπορεί να να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα πχ. σε περιπτώσεις έντονων δυσχρωμιών ή αποτριβών,τότε οι ‘Οψεις είναι η επόμενη καλύτερη λύση. 

Τα δύο πιο δημοφιλή υλικά στις όψεις είναι η Πορσελάνη και η Ρητίνη. 

 Για να τοποθετηθούν οι όψεις πορσελάνης, τα δόντια πρέπει να τροχιστούν, ενώ για τις όψεις ρητίνης αυτό δεν χρειάζεται στον ίδιο βαθμό.

Οι όψεις ρητίνης τοποθετούνται σε μία επίσκεψη στο ιατρείο, ενώ αυτές της πορσελάνης έχουν το μειονέκτημα ότι είναι αρκετά ακριβότερες και χρειάζεται να κατασκευαστούν εκτός ιατρείου. ´

Ενα σημαντικό πλεονέκτημα όμως των όψεων πορσελάνης ,είναι ότι το αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο για χρόνια, ενώ η ρητίνη δεν έχει την ίδια αντοχή σε βάθος χρόνου.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί πως αν και η επαγγελματική λεύκανση δοντιών έχει απίστευτα ποσοστά επιτυχίας, δεν προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα. Τα δόντια σας θα παραμείνουν λευκά για περίπου 6 – 12 μήνες πριν χρειαστεί να γίνει μια συντήρηση. Τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο εάν φροντίζετε σκόπιμα τα δόντια σας,  να διατηρούν τη λευκότητα και τη φωτεινότητα τους.

Η Χειρουργός Οδοντίατρος DDS Γεωργία Χωραφά μιλά στο HerNews για την αισθητική οδοντιατρική αντιγήρανσης και μας δίνει συμβουλές για το ωραιότερο χαμόγελο!

Γεωργία Χωραφά

Ανθίμου Γαζή 2
Ηλιούπολη 16346,Αθήνα
210 9954774

Νεότερα Άρθρα

Αντηλιακή προστασία: Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό

Her News

«Καμπανάκι» για ταυτόχρονη συνύπαρξη έως και 5 ιών στα παιδιά – Τί λένε οι ειδικοί

Her News

Ποιες διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιβαρύνουν το στομάχι μας;

Her News b