HerNews.gr
Health

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης

Η παρακολούθηση μιας μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης, προτείνει μια πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό.

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, τροφών φυτικής προέλευσης και ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης κατά περίπου ένα τρίτο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry .

Μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίστηκε αντίστοιχα με αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Camille Lassale, από το τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, ανακοίνωσε: «Υπάρχουν πειστικά στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής σας και της ψυχικής σας υγείας.

«Αυτή η σχέση υπερβαίνει την επίδραση της διατροφής στο μέγεθος του σώματός σας ή άλλες πτυχές της υγείας που μπορεί με τη σειρά τους να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.

«Συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα από έναν μεγάλο αριθμό μελετών και υπάρχει ένα σαφές μοτίβο ότι ακολουθώντας μια πιο υγιεινή, πλούσια σε φυτά, αντιφλεγμονώδη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης», δήλωσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 41 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ μιας παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και της ψυχικής υγείας σε συνολικά 36.556 ενήλικες.

33% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης με τη μεσογειακή διατροφή

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τηρούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη τα επόμενα οκτώ έως δώδεκα χρόνια σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η διατροφή έμοιαζε λιγότερο με αυτή την κουζίνα.

Κατά κανόνα, η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως στα φυτά και τα θαλασσινά, καθώς είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά και θαλασσινά ενώ είναι χαμηλή σε κρέας και προϊόντα κρέατος (μόνο λίγες φορές το μήνα).

Οι πιστοί στη δίαιτα καταναλώνουν επίσης μειωμένη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυτά τα συστατικά συνδέονται μεταξύ τους με το ελαιόλαδο , ένα βασικό συστατικό όταν πρόκειται για τον καθορισμό των βασικών στοιχείων της υγιεινής ελληνικής διατροφής και της μεσογειακής διατροφής.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πίνεις νερό; Δες τα οφέλη στον οργανισμό σου

Her News

Λαχτάρα για ζάχαρη: Τι προκαλεί την επιθυμία για γλυκό;

Her News

Σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης!

Her News