HerNews.gr
Health

Ύπνος και δέρμα: Τα οφέλη του “ύπνου ομορφιάς”

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα σας υπόκειται σε μια ποικιλία επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου (UV), οι οποίες καταστρέφουν το DNA στα κύτταρα του δέρματος, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και πιθανώς καρκίνο του δέρματος.

 Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται επίσης με εμφανή σημάδια γήρανσης, όπως χρωστικές κηλίδες και ρυτίδες . Άλλες περιβαλλοντικές πιέσεις που επηρεάζουν το δέρμα περιλαμβάνουν το κάπνισμα και την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες.

Ευτυχώς, μια σειρά από διεργασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου ή μετά τον ύπνο που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αντιμετωπίσει τη βλάβη. 

Παραγωγή αυξητικής ορμόνης

Λίγο μετά τον ύπνο, το σώμα σας αρχίζει να εκκρίνει σωματοτροπίνη, γνωστή και ως ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (hGH), η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τη συντήρηση και την επισκευή του δέρματος. Συγκεκριμένα, η hGH απαιτείται για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και το κάνει να φαίνεται παχύ και νεανικό.

Αυξημένη ροή αίματος

Ο ύπνος προάγει τη ροή του αίματος στο δέρμα, κάνοντάς το να φαίνεται πιο υγιές και χαρίζοντας του ένα ελκυστικό αποτέλεσμα. Όταν η ροή του αίματος διακυβεύεται λόγω έλλειψης ύπνου, μπορεί να καταλήξετε να φαίνεστε χλωμοί. Επιπλέον, το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί κάτω από τα μάτια, προκαλώντας μαύρους κύκλους . Το υγρό που συσσωρεύεται στα βλέφαρα και στις τροχιές (οφθαλμικές κόγχες) μπορεί να σας αφήσει με πρησμένα μάτια.

Μειωμένη παραγωγή κορτιζόλης 

Ένας καλός βραδινός ύπνος βοηθάει να συγκρατείται η παραγωγή κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας, της «ορμόνης του στρες». Η έλλειψη ύπνου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του δέρματός σας με πολλούς τρόπους, προκαλώντας εξάρσεις ακμής , ξηρότητα και καταστροφή του κολλαγόνου.

9 συμβουλές για πιο όμορφο ύπνο

Για να ξυπνήσετε ανανεωμένοι, κοιμηθείτε αρκετά καλής ποιότητας. Πιο δύσκολο από όσο ακούγεται; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές. 

1. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα ύπνου

Στόχος να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Το να κοιμάστε αργά στο ρεπό σας είναι δελεαστικό, αλλά ακολουθώντας μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, σας διευκολύνει να αποκοιμηθείτε την κατάλληλη ώρα. Εάν μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, ξεκινήστε να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα με βήματα των 15 έως 30 λεπτών σε αρκετές ημέρες, μέχρι να φτάσετε σε μια ώρα που σας επιτρέπει να έχετε επαρκή ύπνο.

2. Αναπτύξτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Δεν είναι μόνο για νήπια! Ξεκινήστε να ετοιμάζεστε για ύπνο τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα για να μπείτε σε κατάσταση ύπνου. Κάντε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως διατάσεις, διάβασμα ή εξάσκηση βαθιάς αναπνοής. Αποφύγετε τυχόν δραστηριότητες που μπορεί να σας κρατήσουν σε εγρήγορση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου ή του tablet σας. Οι οθόνες εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης από το σώμα σας, της ορμόνης που λέει στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο.

3. Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας σκοτεινή και ήσυχη

Το φως μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, ο οποίος ελέγχει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Φορέστε μάσκα ύπνου ή βάλτε κουρτίνες που εμποδίζουν το φως για να διατηρήσετε το δωμάτιό σας όσο πιο σκοτεινό γίνεται. Συντονίστε τον θόρυβο λειτουργώντας έναν ανεμιστήρα ή μηχανή λευκού θορύβου ή φορώντας ωτοασπίδες.

4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία

Το να αισθάνεστε πολύ ζεστοί ή πολύ κρύοι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Μελέτες δείχνουν ότι γενικά, η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο είναι περίπου 18 βαθμοί Κελσίου αν και η ιδανική σας μπορεί να είναι διαφορετική.

5. Να κοιμάστε με τον σωστό τρόπο

Εάν χρειάζεστε έναν υπνάκο, πάρτε τον νωρίς το απόγευμα και περιορίστε τον στα 20 λεπτά. Οι μεγάλοι, αργά το απόγευμα μεσημεριανοί ύπνοι μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο τη νύχτα.

6. Κάντε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής

 Ορισμένες συνήθειες μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο τη νύχτα. Αυτά περιλαμβάνουν την κατανάλωση μεγάλων, πικάντικων ή λιπαρών γευμάτων αργά το βράδυ, την κατανάλωση καφεΐνης αργά την ημέρα, την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή.

7. Κάντε ένα πρωινό περπάτημα στον ήλιο

Η έκθεση στο ηλιακό φως νωρίς την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε τη νύχτα.  

8. Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο και σεξ

 Η εργασία στο κρεβάτι μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να συνδέσει το κρεβάτι με τη δουλειά, κάτι που δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε όταν έρθει η ώρα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τα 8 καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να καταναλώσετε ωμά & τα ωφέλη στον οργανισμό

HerNews ka

Οι μυρωδιές βελτιώνουν την μνήμη μας, σύμφωνα με μελέτη

Her News

5 λεπτά Ζεν: Μπορείς μια μέρα μακριά από το κινητό;

Her News