HerNews.gr
Health

Τι είναι το ‘hangxiety’; Το επακόλουθο της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ είναι χειρότερο από ένα hangover

Συχνά αναφέρεται ως «hangxiety» – η γροθιά του άγχους σε συνδυασμό με τις σωματικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ, αυτή η ανησυχία στο στομάχι σας το πρωί μετά το ποτό δεν είναι μόνο στο μυαλό σας.

Ενώ μπορεί να είναι μια ανεπιθύμητη συνέπεια της λύπης που συνοδεύεται από ενοχλητική συμπεριφορά ενώ είστε μεθυσμένος, υπάρχει και ένα φυσιολογικό συστατικό.

«Σχεδόν όποιος πίνει οποιοδήποτε αλκοόλ θα βιώσει αλλοιώσεις στον εγκέφαλό του όταν βγαίνει από το αλκοόλ. Με μια μικρή ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να εκδηλωθεί ως σύγχυση, αλλά μετά από μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να έχετε άγχος», είπε στο National Geographic ο συγγραφέας και νευροψυχοφαρμακολόγος David Nutt.Φίλοι κάθονται στο εστιατόριο και πίνουν κρασί και μπύρα.Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), έναν νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που παίζει ρόλο στον ύπνο και το στρες. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic , το GABA μπορεί να ηρεμήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ως εκ τούτου, να μειώσει το στρες και το άγχος.

Αλλά επειδή το αλκοόλ συνδέεται επίσης με τις ίδιες πρωτεΐνες με τις οποίες παρεμβαίνει το GABA, έχει προσωρινά το ίδιο αποτέλεσμα και προκαλεί εξάντληση του GABA.

«Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται πιο χαλαροί και ανασταλμένοι και οι σκέψεις μειώνονται όταν πίνουν», είπε στο National Geographic ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ Στίβεν Χολτ, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της κλινικής απεξάρτησης στο Νοσοκομείο Yale-New Haven.

Οι καταπραϋντικές επιδράσεις του αλκοόλ είναι επίσης αποτέλεσμα των επιδράσεών του στη χημική ουσία γλουταμινικό του εγκεφάλου, η οποία είναι ένας διεγερτικός νευροδιαβιβαστής που ενισχύει την ενέργεια.Ομάδα φίλων που ψήνουν ποτά σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.  Χαρούμενοι νέοι με κοκτέιλ σε παμπ.Η αύξηση της δραστηριότητας του GABA κατά την κατανάλωση ποτού μειώνει τις επιδράσεις του γλουταμικού, προτρέποντας τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη χημική ουσία και να δημιουργήσει μια υπερβολική αφθονία γλουταμικού που μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος όταν το αλκοόλ φεύγει από το σύστημά τους.

Επειδή το αλκοόλ μιμείται τα αποτελέσματα του GABA, το σώμα παράγει λιγότερα και, ως αποτέλεσμα, οι πότες δεν μένουν με αρκετή από τη χημική ουσία που λειτουργεί για τη μείωση του άγχους. 

Για τους περιστασιακούς κοινωνικούς πότες που καταναλώνουν ποτό μόνο τα βράδια του Σαββάτου σε μια έξοδο, η επίφοβη «ανησυχία» θα εξαφανιστεί την επόμενη μέρα.

Αλλά για τους χρόνιους πότες, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να βρει το σώμα ισορροπία σύμφωνα με τον Holt, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ρυθμίσει το σώμα σωστά το σύστημα GABA-γλουταμινικού.

Όσοι πίνουν αλκοόλ κάθε μέρα μπορεί να εκδηλώσουν τα συμπτώματα της απορρύθμισης πριν αποβάλουν το πρώτο τους ρόφημα, καθώς ο εγκέφαλος είναι εκπαιδευμένος να προβλέπει την κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά να μειώνει τα επίπεδα GABA, εξήγησε ο Nutt.Μια ξανθιά γυναίκα που κάθεται σε έναν καναπέ κρατώντας ένα μπουκάλι κόκκινο κρασίΓια να μην αναφέρουμε, το αλκοόλ θα μπορούσε να θεωρηθεί δηλητήριο, καθώς η διάσπασή του στο συκώτι έχει ως αποτέλεσμα την ακεταλδεΰδη, μια καρκινογόνο ουσία που προκαλεί στομαχικές διαταραχές και πονοκέφαλο που μπορεί να προκαλέσει άγχος.

«Όλη την ημέρα, καθώς η ακεταλδεΰδη αποβάλλεται, το σώμα σας αναρρώνει από τη δηλητηρίαση», εξήγησε ο Holt.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τριχόπτωση το φθινόπωρο: Είναι φυσιολογικό ή πρέπει να ανησυχείς;

HerNews ka

Μάσκα ΚΝ95: Γιατί είναι η πιο προστατευτική;

Her News b

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Her News