HerNews.gr
Συνταγές

Vegan στιφάδο με φακές: Η πιο γευστική συνταγή για την περίοδο της νηστείας

Αυτό το ανακουφιστικό vegan στιφάδο με φακές είναι απίστευτα χορταστικό χάρη στις φακές και τη γλυκοπατάτα. Τα πράσα δίνουν μια αλμυρή νότα, ενώ ο πελτές ντομάτας και το κύμινο προσθέτουν τολμηρή γεύση.

Οι φακές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτοφαγικά προϊόντα παγκοσμίως, γνωστές για την υψηλή τους διατροφική αξία και την ευεργετική τους επίδραση στην υγεία. Αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμινών, όπως η φολική οξύ και η βιταμίνη Β6.

Με ευέλικτες δυνατότητες μαγειρέματος και γεύσεων, οι φακές χρησιμοποιούνται σε ποικίλες συνταγές, από σούπες και σαλάτες μέχρι κύρια πιάτα, προσδίδοντας θρεπτική αξία και γεύση στα γεύματα.

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη γλυκοπάτατα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια
  • 2 μέτρια πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες σε μισοφέγγαρα
  • 2 μεγάλα καρότα, χοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • 1 ½ φλιτζάνι πράσινες ή καφέ φακές
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα χόρτα της αρεσκείας σας

Οδηγίες

  1. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε γλυκοπατάτα, μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να αρχίσει να μαλακώνει, για 6 έως 8 λεπτά. Προσθέστε τα πράσα και τα καρότα. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, για 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, το κύμινο, τον κύβο λαχανικών και την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι. 

  2. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μυρίσει και να σκουρύνει ο πελτές ντομάτας, περίπου 1 λεπτό.

  3. Προσθέστε νερό, φακές και αλάτι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν σχεδόν οι φακές, 25 λεπτά. Προσθέτουμε τα χόρτα. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα, περίπου 10 λεπτά.

Σουπιές με σπανάκι: Η απόλυτη συνταγή για μια υγιεινή και πλούσια γεύση!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά

Her News b

Καλαμαράκια τηγανητά & τραγανά – Όπως πρέπει

Her News b

Τελείωσαν τ’ αυγά; Τώρα έχεις 5 επιλογές να τ’ αντικαταστήσεις στη μαγειρική

Her News