HerNews.gr
Παιδί

“Εμπόδια” που δυσκολεύουν τους γονείς κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς

Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, οι περισσότεροι από εμάς, αρκετές φορές αναπολούμε όμορφες αναμνήσεις από τα σχολικά μας θρανία. Αν και οι εποχές αυτές έχουν μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ξαναζήσουν κάποιες από τις σχολικές τους εμπειρίες μέσα από τα μάτια των παιδιών τους.

Στο όμορφο αυτό “ταξίδι” όμως, είναι πιθανό να συναντήσουν και κάποιες δυσκολίες, οι οποίες λειτουργούν ως “εμπόδια” για μία καλή σχολική χρονιά. Ποιες είναι λοιπόν αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά;
Αν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα, συνεχίστε να διαβάζετε, καθώς παρακάτω σας τα αναλύουμε όλα. Πάμε να τα δούμε!Οργάνωση χρόνου

Για τους περισσότερους γονείς, η κάθε ημέρα θα έπρεπε να αποτελείται από περισσότερες ώρες. Και αυτό γιατί καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυξάνονται και οι ευθύνες που το συνοδεύουν, περιορίζοντας σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο της οικογένειας. Η καθημερινή ρουτίνα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς λοιπόν, περιλαμβάνει ώρες διδασκαλίας, μελέτη στο σπίτι και λοιπές δραστηριότητες. Ο γονέας συνεπώς, είναι συνεχώς σε εγρήγορση για να πετύχει αποτελεσματικά όλους τους στόχους της ημέρας.

Αν ανήκετε και εσείς σε αυτήν την κατηγορία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας και να αποστασιοποιείστε (για λίγο!) από το ρόλο του γονέα. Είτε λοιπόν επιλέξετε ως λύση τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι, είτε απευθυνθείτε σε κάποιο οικείο πρόσωπο, σας προτείνουμε να δημιουργήσετε παραπάνω ώρες, αποκλειστικά για εσάς και να χαλαρώσετε
με τον τρόπο που επιθυμείτε.

Διατροφή παιδιών

Μία σημαντική δυσκολία που αντιμετωπίζει καθημερινά μία μεγάλη μερίδα γονέων, είναι η οργάνωση του διατροφικού πλάνου της οικογένειας. Αν το παιδί τρώει στο σχολείο, τότε πρέπει να είναι εφοδιασμένο με θρεπτικές τροφές, που όχι μόνο θα το κρατήσουν χορτάτο, αλλά θα συμβάλλουν καταλυτικά και στην ανάπτυξή του.
Στην περίπτωση που απασχολούν και εσάς τα θέματα διατροφής των παιδιών σας, μια καλή ιδέα είναι να τα προετοιμάζετε από πριν.

Σας συμβουλεύουμε να βρείτε μία μέρα της εβδομάδας και να κάνετε ταυτόχρονες παρασκευές. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε καθημερινά σπιτικό φαγητό, το οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με πολλούς τρόπους, και να αποφεύγετε τις λύσεις της τελευταίας στιγμής, που συνήθως περιλαμβάνουν κακής ποιότητας φαγητό.

Σχολικά μαθήματα

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά αφήνουν για λίγο στην άκρη την ξεγνοιασιά τους και έρχονται σε επαφή με μαθήματα και νέες γνώσεις. Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί, τόσο αυξάνονται και οι μαθητικές του υποχρεώσεις. Είναι πολύ συχνό συνεπώς, οι γονείς να εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς πολλές φορές καλούνται να “διαβάσουν” τα παιδιά τους στο σπίτι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι λανθασμένη. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαβάζουν μόνα τους και οι γονείς δε χρειάζεται να επωμίζονται τις ευθύνες των μικρών τους.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για τους πρώτους μήνες στην πρώτη δημοτικού, που το σχολείο είναι ένα ξένο περιβάλλον και τα μαθήματα κάτι εντελώς καινούργιο. Στην συγκεκριμένη περίοδο, ο γονέας είναι καλό να στέκεται υποστηρικτικά δίπλα στο παιδί και να το καθοδηγεί στη νέα του ζωή.

Συνεργασία με δασκάλους

Μία ακόμα δυσκολία που είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν οι γονείς, είναι η συνεργασία με τον δάσκαλο του παιδιού τους. Πιο συγκεκριμένα, αν και τα δύο μέρη θέλουν αναμφισβήτητα το καλό του παιδιού, πολλές φορές οι προθέσεις έρχονται σε σύγκρουση. Επιπλέον, αρκετά συχνά, οι γονείς δεν είναι έτοιμοι να αποχωριστούν το μικρό τους, ειδικά αν είναι σε πολύ μικρή ηλικία, δημιουργώντας έτσι δυσκολία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τον ρόλο του εκπαιδευτικού, ο οποίος φέρει τον τίτλο του λειτουργήματος. Ο δάσκαλος δε μεταφέρει απλά γνώσεις, αλλά συμβάλλει καταλυτικά και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του εκάστοτε μαθητή.

Στην περίπτωση λοιπόν που είστε σε κάποια μορφή ρήξης με τον δάσκαλο του παιδιού σας, προσπαθείστε να λύσετε άμεσα την αιτία, καθώς και οι δύο “παλεύετε” για τον ίδιο σκοπό.

Κλείνοντας, θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε. Οπλιστείτε με υπομονή και κάντε τις καλύτερες επιλογές για την ευημερία του μικρού σας!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Εμβολιασμός σχολικής κοινότητας: Τι μέλλει γενέσθαι

Her News

«Δεν είναι κακό να κλαις» – Ένα βιβλίο με μήνυμα για τα παιδιά

Her News

Το παιδί μου έχει στρες: 6 συμβουλές για γονείς!

Her News