HerNews.gr
Ελλάδα

Γιώργος Βάλλης για ναυτικές φωτοβολίδες: «Η χρήση της είναι υπέρ των ανθρώπων»

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ Γιώργος Βάλλης μίλησε στην εφημερίδα «Political», για το θέμα με τις ναυτικές φωτοβολίδες, τονίζοντας πως η δημόσια ασφάλεια και η σωστή τήρηση του νόμου είναι πάντα στις υψηλότερες προτεραιότητές μας.

«Έχω επισημάνει πολλάκις, την εύκολη πρόσβαση σε ναυτικές φωτοβολίδες
και το πώς ορισμένοι παρακάμπτουν τη νομοθεσία, πουλώντας χωρίς τις απαραίτητες άδειες, εν μέσω έντονου ανταγωνισμού.
Η Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ-PUPYC, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα αυτού του ζητήματος και την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους, έχει ήδη αποστείλει επίσημη επιστολή στα Υπουργεία Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη και στο Μαξίμου. Τονίζω την ανάγκη να κλείσουν τα νομοθετικά κενά, να δημιουργηθούν αντίστοιχα πρωτόκολλα, και να αποφευχθεί η επανάληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον» δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Βάλλης.
Και πρόσθεσε: «Με αφορμή το άκρως δυσάρεστο περιστατικό που συνέβη εχθές στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, με έναν νέο άνδρα να χάνει τη ζωή του από ναυτική φωτοβολίδα,
ενώ προ ολίγων μηνών άλλος ένας συνάνθρωπος μας έχασε την ζωής του με το ίδιο τρόπο, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μία φορά και εξηγώ πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί κάποιος μια ναυτική φωτοβολίδα, πως κάποιοι παρακάμπτουν τη νομοθεσία και ενδεχομένως πουλάνε χωρίς να ελέγχουν αν υπάρχουν άδειες που να επιτρέπουν την αγορά φωτοβολίδων, λόγω ανταγωνισμού. Επομένως πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι. Όπως επίσης ο έλεγχος του τι γίνονται οι ναυτικές φωτοβολίδες όταν λήγουν. Η δημόσια ασφάλεια και η σωστή τήρηση του νόμου είναι πάντα στις υψηλότερες προτεραιότητές μας».

«Έχω εκφράσει επανειλημμένα τη γνώμη μου, καταδικάζοντας κάθε περιστατικό που στόχο έχει να βλάψει την ανθρώπινη ζωή και θέλω να εξηγήσω τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα, ποια η χρησιμότητά της αλλά και πως μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί.

Την ναυτική φωτοβολίδα την προμηθεύονται όλα τα πληρώματα και οι αξιωματικοί που έχουν να κάνουν με σκάφη, ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους jet ski, φουσκωτά, πλωτά μέσα. Γενικά οποιοδήποτε πλωτό μέσω έχει δικαίωμα βάση νομοθεσίας, να έχει και ναυτικές φωτοβολίδες -όπου η χρήση τους είναι σε περίπτωση που μείνει ένα σκάφος ακυβέρνητο ή χρήζει βοήθειας- ο άνθρωπος που είναι μέσα ή το σκάφος σε σχέση με κάποια βλάβη, να μπορεί να επικοινωνήσει με ένα παραπλέον σκάφος. Το μεν σκάφος ρίχνει την ναυτική φωτοβολία για να την δει το πλησιέστερο σκάφος, ώστε να σπεύσει για βοήθεια», τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ.

Ακόμη δήλωσε πως: «Άρα η ναυτική φωτοβολίδα είναι ένα μέσο για να βοηθάει τους ανθρώπους να σώζονται από οποιοδήποτε πρόβλημα, ΌΧΙ για να σκοτώνει ή να χρησιμοποιείται κατά των ανθρώπων. Η χρήση της είναι υπέρ των ανθρώπων και αυτή είναι και η έννοια της ναυτικής φωτοβολίδας.

Χρησιμοποιείται σε σκάφη και όλα τα πλωτά μέσα (jet ski, φουσκωτά, καϊκι, καράβι) για λόγους ασφαλείας. Είτε αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, μέλος του πληρώματος αν χρειαστεί κάποια ιατρική βοήθεια, είτε στο σκάφος παρουσιαστεί μηχανική ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη. Είναι ο τρόπος να επικοινωνήσεις με τα παραπλέοντα σκάφη, την έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί και κατά συνέχεια να έρθουν να σου δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Αυτοί που έχουν δικαίωμα -βάση νομοθεσίας- να προμηθευτούν τη ναυτική φωτοβολίδα είναι όσοι έχουν άδεια πλωτού μέσου και ανάλογα με τα μέτρα του πλωτού δικαιούσαι και τις ανάλογες φωτοβολίδες που χρειάζονται. Βέβαια υπάρχουν πολλές φορές άνθρωποι που δεν τηρούν αυτή τη νομοθεσία. Συνήθως οι ναυτικές φωτοβολίδες υπάρχουν σε πιστοποιημένα μαγαζιά που πουλάνε ναυτιλιακά είδη, πυροσβεστικά και σωστικά. Κάποια από αυτά τα μαγαζιά ζητάνε την άδεια πλωτού μέσου, άλλα δεν ζητάνε. Στο σημείο αυτό πρέπει να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία και να το τηρούνε όλοι και κανένας να μην μπορεί να αγοράσει ναυτικές φωτοβολίδες αν δεν έχει την αντίστοιχη άδεια».

«Είναι παράνομο να προμηθευτεί κάποιος ναυτικές φωτοβολίδες χωρίς άδεια. Όπως αναφέραμε και παραπάνω πρέπει να γίνουν αυστηροί οι έλεγχοι και να τηρείται η νομοθεσία. Επίσης κάποιοι, αφού λήξουν οι ναυτικές φωτοβολίδες, τις πετάνε οπουδήποτε όπου έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε. Θα πρέπει κι αυτό είναι γίνει πιο συγκεκριμένο, αφού λήξουν να επιστρέφονται στον προμηθευτή, ο οποίος θα αναλαμβάνει να τα επιστρέψει στο εργοστάσιο παραγωγής και στην ανακύκλωση. Ή να μπαίνουν σε μεγάλα βαρέλια με νερό και να καταστρέφονται όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Χρειάζεται αυστηρός έλεγχος σε όλα αυτά, ώστε να μην μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε ναυτικές φωτοβολίδες και ενδεχομένως να τις χρησιμοποιεί με φονικό τρόπο, όπως είδαμε στο πρόσφατο συμβάν. Ο σκοπός της ναυτικής φωτοβολίδας είναι να σώζει ανθρώπους και όχι να σκοτώνει.

Σχετικά με την διακίνηση, είτε κάποιος έδωσε τις φωτοβολίδες και εκείνοι τις χρησιμοποίησαν με δόλιο τρόπο στο γήπεδο, είτε βρήκαν κάπου όπου έχουν πεταχτεί οι ληγμένες, είτε πήγαν σε κάποιο κατάστημα, που δεν κάνει έλεγχο και δεν τηρεί τη νομοθεσία, τις ζήτησαν, και τις αγόρασαν. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τις προμηθευτείς».

Κλείνοντας ο Γιώργος Βάλλης τόνισε ότι: «Η θέση μου καθώς και της ένωσης είναι πως οποιεσδήποτε κυρώσεις μας βρίσκουν σύμφωνους, όσες έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της ασφάλειας των γηπέδων, τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε έναν άνθρωπο που πηγαίνει να εργαστεί και βρίσκεται να παλεύει για τη ζωή του. Χρειάζονται άμεσες, γρήγορες θέσεις και κινητοποιήσεις και να μην μπορεί ο δράστης να βγει από τη φυλακή, να δικάζεται άμεσα. Θέλουμε άμεσα μέτρα, επιθετικά και γρήγορα, να πάρουν το μήνυμα πως αυτή η κατάσταση έχει τελειώσει μία κι έξω. Αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο και τους πιάσουν, η ποινή θα είναι ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολές. Να υπαχθεί στα κακουργήματα, με αυστηρές κινήσεις και άμεσες. Όχι χαϊδέματα».

Το σεμινάριο που διοργάνωσε ο Γιώργος Βάλλης & η Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

«Στις 27 Μαρτίου 2024 είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παρακολούθηση σεμιναρίου που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών, Πλοίαρχος Α Γεώργιος Βάλλης σε συνεργασία με τη Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη και φορά και το παρακολούθησαν οι αξιωματικοί πλοίαρχοι και μέλη της ένωσης σχετικά με την Ενημέρωση/Διόρθωση χαρτών, Ναυσιπλοΐας & NAVTEX.

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη εμπειρία και την εξαιρετική φιλοξενία τον Πλοίαρχο Στεργιο Πούλιος Π.Ν Υποδιοικητής Υδρογραφικής Υπηρεσίας Ναυτικού
Με την παρουσία του μας τίμησε ο Διευθυντής Στρατιωτικού γραφείου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αντιπλοίαρχος ΛΣ Διονύσης Πρεβεζάνος, ο οποίος εκπροσώπησε τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Παππά.
Δηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας και είμαστε πάντα δίπλα σας».

Γιώργος Βάλλης: Στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για τον θάνατο του 33χρονου στην Κρήτη από ναυτική φωτοβολίδα

Γιωργος Βαλλης
(Πρόεδρος ΠΕΠΙΕΘ-PUPYC)
Facebook
Instagram
YouTube

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ-PUPYC)
Facebook
Instagram
Site

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Φωτιά στον Κουβαρά: Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα

HerNewskl

Ελένη Μενεγάκη: Η μεγάλη επιστροφή στο Mega

Her News b

Το φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο ανοίγει ξανά για το κοινό

HerNews ka