HerNews.gr
Health

Το απροσδόκητο ανοιξιάτικο λαχανικό που έχει περισσότερα οφέλη από μια πολυβιταμίνη

Η κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών είναι μια υπεύθυνη χειρονομία, η οποία είναι καλή για τον πλανήτη και για την υγεία σας. Όταν πρόκειται για λαχανικό της άνοιξης που είναι νόστιμο και τόσο πλούσιο σε ιδιότητες που μπορούν να ανταγωνιστούν μια πολυβιταμίνη , η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή γίνεται ακόμα πιο εύκολη.

Αυτή είναι η περίπτωση των σπαραγγιών, μιας μικρής συγκέντρωσης πλεονεκτημάτων που υποστηρίζει την υγεία και την ευεξία του οργανισμού: αντιοξειδωτικά, διουρητικά και γεμάτα βιταμίνες, προσφέρονται να μεταμορφωθούν σε γκουρμέ πιάτο. Κυκλοφορούν (σχεδόν) σε όλα τα χρώματα, αλλά δεν έχει σημασία: είτε είναι λευκά, πράσινα, ροζ ή μοβ , οι αρετές αυτού του λαχανικού που προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου και τη Μικρά Ασία παραμένουν αναλλοίωτες.

Μεταξύ των πιο γνωστών ιδιοτήτων είναι η ελαφρά διουρητική δράση των σπαραγγιών, ακόμη και των άγριων, που οδηγούν τον οργανισμό να εξαγνιστεί, αν και με μια μικρή παρενέργεια: τα ούρα, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να περιέχουν ίχνη θείου, με μια μάλλον χαρακτηριστική μυρωδιά.

Οφέλη από τα σπαράγγια: Θρεπτικές αξίες και βιταμίνες

Αν η παρουσία αντιοξειδωτικών και βιταμινών δεν ήταν αρκετή για να κάνει τα σπαράγγια τον καλύτερο σύμμαχο για την υγεία την άνοιξη, οι διατροφικές αξίες θα μπορούσαν να καταστήσουν αυτό το λαχανικό απαραίτητο σύμμαχο για τη δίαιτα. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων σπαραγγιού, στην πραγματικότητα, περιέχει μόνο 20 θερμίδες , αλλά αποτελείται επίσης από 50% πρωτεΐνες, 42% υδατάνθρακες και μόνο 8% λιπίδια. Οι θρεπτικές αξίες είναι ακόμη πιο σημαντικές για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού. Μάλιστα, μέσα στα σπαράγγια υπάρχουν διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Βιταμίνη Ε και βιταμίνη C , θεμελιώδεις κατά του οξειδωτικού στρες.
  • Θειαμίνη και βιταμίνες Β , χρήσιμες ως πηγή ενέργειας για τη διατήρηση της υψηλής συγκέντρωσης και απαραίτητες για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Βιταμίνη Κ, η οποία εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών.
  • Το φυλλικό οξύ , απαραίτητο για τις έγκυες γυναίκες – συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου – μπορεί επίσης να αποτρέψει ασθένειες του νευρικού συστήματος.
  • Βήτα-καροτίνη και καροτενοειδή , τα οποία προάγουν την αφομοίωση της βιταμίνης Α, απαραίτητη για την πρόληψη της γήρανσης.
  • Γλουταθειόνη, η οποία εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων του ήλιου.
  • Μαγνήσιο και κάλιο , βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και της σωματικής κούρασης, λειτουργώντας ως πραγματικό αντι-στρες.
  • Ασβέστιο, φώσφορος και χρώμιο , μέταλλα που ρυθμίζουν την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρα.
  • Το σελήνιο, το μαγγάνιο , ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά.

Τα οφέλη των σπαραγγιών στην υγεία

Χάρη στην ικανότητά τους να διεγείρουν τη διούρηση και την πρόσληψη φυτικών ινών που παρέχουν, τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικά οφέλη για το έντερο και την κανονικότητα. Η παρουσία φυτικών ινών βοηθά επίσης να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης υπό έλεγχο. Θετική επίδραση και στην πρόληψη: ως εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών , τα σπαράγγια καταπολεμούν τις λοιμώξεις, αλλά αποδεικνύονται επίσης τρομερό βοήθημα στη δίαιτα, τόσο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες όσο και λόγω της παρουσίας βιταμινών της ομάδας Β , που προάγουν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Αντενδείξεις

Τα σπαράγγια μπορούν να θεωρηθούν απαλλαγμένα από αντενδείξεις. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους δεν συνίσταται σε όσους πάσχουν από κυστίτιδα, πέτρας στα νεφρά, νεφρική ανεπάρκεια και νεφρίτιδα, καθώς διεγείρουν τη διούρηση. Επιπλέον, η παρουσία πουρινών και αυρικού οξέος κάνει τα σπαράγγια να μην συνίστανται σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας ή υπερουριχαιμίας.

Σπαράγγια και οφέλη για την υγεία: Καλύτερα μαγειρεμένα ή ωμά;

Τρώγεται μαγειρεμένο ή ωμό, τα οφέλη του σπαραγγιού παραμένουν αμετάβλητα. Αυτό που αξίζει λίγης προσοχής, ωστόσο, είναι το νερό μαγειρέματος , το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για να παρασκευαστεί ένα τσάι από βότανα αποτοξίνωσης με αποτοξινωτική δράση. Εμπλουτισμένο με λεμόνι και τζίντζερ , είναι ιδανικό για την απόκτηση διουρητικού και αποτοξινωτικού αποτελέσματος. Ένας χρήσιμος συνδυασμός και για την καταπολέμηση του hangover , ιδανικός ειδικά αν καταναλωθεί φρέσκο ​​το πρωί μετά από ένα ξενύχτι με ποτό.

4+1 υπερτροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 40

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πρωινό Γεύμα: Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα υγιεινό πρωινό;

Her News b

Καρότα: Τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας & τα διατροφικά στοιχεία

HerNews ka

Πως να ξεπεράσετε το hangover των γιορτών

HerNews ka