HerNews.gr
Αφιερώματα

Δημήτρης Μητροπάνος: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του σπουδαίου ερμηνευτή που σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, Δημήτρης Μητροπάνος, «έφυγε» από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια στις 17 Απριλίου του 2012 σε ηλικία 64 ετών.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή, μια συνοικία των Τρικάλων-από την οποία καταγόταν η μητέρα του. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στη Ρουμανία.

Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, ο Δημήτρης Μητροπάνος μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής.10+1 θρυλικά λαϊκά κομμάτια του Μητροπάνου, που πάντα θα κάνουν τη διαφορά  στο ρεπερτόριο του μεγάλου τραγουδιστή | LiFO

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την «Κολούμπια». Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα.

Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο σπουδαίος καλλιτέχνης συναντάται, τυχαία, για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Δημήτρης Μητροπάνος ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά»,(Κουμπής μουσική – Ιατρόπουλος στίχοι) το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Δημήτρης Μητροπάνος: Μία από τις σπουδαιότερες φωνή του ελληνικού  πενταγράμμου - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .grΤελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο «Τα Τραγούδια Της Ζωής Μου», και ο δίσκος «Εδώ Είμαστε» με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Τον Ιούνιο του 2012, κυκλοφορεί το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος», στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μητροπάνος με τρία τραγούδια («Της Μοναξιάς Οι Σκλάβοι», «Γράψε Μου Κάτι», «Υπάρχουν Κάτι Μελωδίες»). Τα τραγούδια αυτά σε μουσική του Τόκα είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος και μάλιστα λίγες μέρες πριν το θάνατό του. 

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Δημήτρη Μητροπάνου

 Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη

Ρόζα

Τα Λαδάδικα

Θες

Πάντα Γελαστοί

Σαγαπώ Σαν Αμαρτία 

Να Σου Λέω Έλα

Απόψε θα’θελα

Τα Κόκκινα Τα Μπλουζ

Θάλασσες

Για να σε εκδικηθώ

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η Philologist-ina μας μαθαίνει ελληνικά: Παγετός ή παγετώνας;

Her News

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Όσα έγιναν στα παρασκήνια της τελευταίας παράστασης – Πως η «Εθνική Σταρ» αποχαιρέτησε το κοινό της

Her News

Audrey Hepburn: 30 χρόνια χωρίς την εμβληματική παρουσία του Hollywood- Σαν σήμερα “έφυγε” από τη ζωή

HerNews ka