HerNews.gr
Health

Ενδομητρίωση: Τι είναι και ποια τα αίτια;

Ο Γεώργιος Δασκαλάκης, γυναικολόγος, μαιευτήρας και καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλά στην «Ελένη» για την ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση προσβάλει 176 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ένας ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και μερικές φορές προβλήματα γονιμότητας.

Όπως εξηγεί ο κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι το περιτόναιο, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η ουροδόχος κύστη.Πώς η Ενδομητρίωση επηρεάζει τη Γονιμότητα και την ΕγκυμοσύνηΟ μέσος όρος ηλικίας της εμφάνισής της είναι τα 27 έτη. Οι περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση μετά από 3 με 5 χρόνια.

Ο Γεώργιος Δασκαλάκης εξηγεί πως το 68% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση είχαν αρχικά διαγνωσθεί λανθασμένα με κάποια άλλη πάθηση.

Οι αιτίες είναι η θεωρία της ανάδρομης εμμήνου ρύσεως και η θεωρία της μεταπλάσιας υπολειμματικού εμβρυϊκού ιστού του muller.

Το 82% των γυναικών πολλές φορές δεν μπορεί να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες ενώ η εγκυμοσύνη ελαττώνει ή εξαφανίζει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Όμως, όταν επανέρχεται η έμμηνος ρύση, τα συμπτώματα της ενδομητρίκωσης μπορούν να επανεμφανιστούν.

«Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια νόσος αλλά δεν είναι κολλητική. Η γυναίκα όμως, ταλαιπωρείται αρκετά. Η διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Η ενδομητρίωση είναι από τις πιο συχνές αιτίες της υπογονιμότητας. Ένα μεγάλο ποσοστό μπορέσει να μείνε έγκυος από μόνη της αλλά ένα μεγάλο ποσοστό θα χρειαστεί και βοήθεια. Απολυτή θεραπεία δεν υπάρχει αλλά με κάποια αγωγή μπορούν να μειωθούν τα συμπτώματα».

Ουρολοιμώξεις: Ο εφιάλτης των γυναικών – Γιατί κολλάνε πιο εύκολα από τους άντρες;

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

5 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις το πρωί για να ξυπνάς με καλύτερη διάθεση

HerNews ka

Οι καθημερινές συνήθειες που μας εξασφαλίζουν καλή υγεία

Her News

Καβασάκι: Τι είναι και πως εκδηλώνεται η νόσος που εξετάζεται ως σενάριο για το θάνατο της τρίχρονης

Her News