HerNews.gr
NEWS

REDress: Αφιερωμένα στις δολοφονημένες και αγνοούμενες γυναίκες

«Τα κόκκινα φορέματα»: Η συμβολική κίνηση με τον τίτλο REDress για τις δολοφονημένες και αγνοούμενες γυναίκες, μας υπενθυμίζει τα τραγικά ποσοστά των ιθαγενών γυναικών που αγνοούνται ή που έχουν δολοφονηθεί.

Ακριβώς έξω από το Touchstones Museum of Art and History, κοντά στο Δημαρχείο της πόλης Νέλσον του Καναδά, έως τις 2 Μαΐου τα κόκκινα φορέματα ανεμίζουν με κάθε φύσημα του αέρα, κρεμασμένα στα κλαδιά δέντρων.. 

Τα κόκκινα φορέματα REDress, είναι μια καλλιτεχνική εγκατάσταση δημόσιας τέχνης με πολιτικό υπόβαθρό, της επιστήμονας και καλλιτέχνις Τζέιμι Μπλακ. Αγωνίζεται για τον φεμινισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στους αυτόχθονες και την σκληρή κοινωνία του Καναδά.

Η Τζέιμι Μπλακ, με το έργο της θέλει να αρθρώσει λόγο για κινήματα που μάχονται για την προστασία των γυναικών.

Παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο REDress στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ το 2011 και έκτοτε τα κόκκινα φορέματά της – όλα δωρεές από ιθαγενείς και μη γυναίκες – ταξίδεψαν σε πολλές πόλεις της Βόρειας Αμερικής.

Κάποια είναι ακριβά ή καινούρια φουστάνια και κάποια άλλα πολυφορεμένα. Οι γυναίκες που τα φόρεσαν, ιθαγενείς του Καναδά εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τα υψηλότερα ποσοστά βίας από οποιαδήποτε άλλη πολιτισμική ομάδα στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

«Τοποθετούμε τα φορέματα σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να τα δουν» αναφέρει η καλλιτέχνις του REDress.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανθρωποκτονία είναι η 3η αιτία θανάτου μεταξύ των ιθαγενών γυναικών, ηλικίας από10 έως 24 ετών και οι αυτόχθονες γυναίκες, πέφτουν θύματα δολοφονίας 10 φορές πιο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Με τη δράση REDress υπάρχει η ελπίδα πως αυτό το σημαντικό έργο θα φέρει στην επικαιρότητα τη συνεχιζόμενη τραγωδία των γυναικών.. Τραγωδία η οποία δεν αφορά μόνο το φύλο τους αλλά και την ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νεότερα Άρθρα

Καλή εβδομάδα με νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα

Her News

«Πονάει η καρδιά μου»: Η Ελένη Φουρέιρα μετά την απώλεια του σκύλου της

Her News

«Πολιτιστικό πάσο» μόνο για τη Γαλλία!

Her News