HerNews.gr
NEWS

Ερευνα: Πάνω από το 50% έχει βιώσει στίγμα για το σώμα του

Παραπάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν δεχθεί στη ζωή τους κοινωνικό στιγματισμό για το σώμα τους. Έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι δεν επεξεργάζονται το στίγμα για το βάρος τους, μπορεί να αποφύγουν τις ιατρικές τους εξετάσεις.  

Η μελέτη διεξάχθηκε ανάμεσα σε έξι χώρες, συγκεκριμένα σε σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, για να εξεταστεί το κοινωνικό στίγμα  Έγιναν δύο επίσημες δημοσιεύσεις στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity» και στο PLoS One. Ένώ, οι ειδικοί του Κέντρου Διατροφικής Πολιτικής και Παχυσαρκίας Rudd του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, βασίστηκαν στα στοιχεία 14.000 ανθρώπων.

Η έρευνα έδειξε τα εξής αποτελέσματα: 

Παραπάνω από τους μισούς συμμετέχοντες σε κάθε χώρα (το 56% έως 61%) σημείωσαν ότι έχουν βιώσει στίγμα για το βάρος τους.

Έπίσης, σημειώθηκαν μεγάλα ποσοστά σε όλες τις χώρες για περιπτώσεις που το στίγμα ξεκίνησε από τα μέλη των οικογενειών τους. Κατά (76% – 88%), η οικογένεια, οι συμμαθητές τους (72% – 81%), οι γιατροί (63% – 74%), οι συνάδελφοι (54% – 62%) και οι φίλους (49% – 66%).

Σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκε ότι το φαινόμενο του στιγματισμού συμβαίνει πιο συχνά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Ακόμα, όσοι εσωτερικεύουν τα σχόλια που δέχονται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επισκέπτονται τους γιατρούς που χρειάζεται.  

H επικεφαλής ερευνήτρια Ρεμπέκα Πουλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Rudd σημείωσε: «Παρά τις δεκαετίες στιγματισμού του βάρους, απουσιάζει μία διεθνής συγκριτική έρευνα. Ο χρόνος έχει ωριμάσει προ πολλού για να αναγνωρίσουμε το στίγμα ως μία νομιμοποιημένη κοινωνική αδικία». 

«Το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειας είναι τόσο συχνή πηγή στιγματισμού για το βάρος σε τόσες χώρες δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό», ανέφερε η Πουλ. «Τα ευρήματα μάς παρέχουν βάσιμο λόγο για να ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες να μειωθούν οι μεροληψίες για το βάρος. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο να εγκαθιδρύσουμε μία ιατρική κουλτούρα ελεύθερη από το στίγμα του βάρους», ολοκλήρωσε. 

Νεότερα Άρθρα

“Mother & Daughter – Engineering Fest”!

Her News

To «μητέρα στο σπίτι» γίνεται τίτλος εργασίας στο LinkedIn

Her News

«Πονάει η καρδιά μου»: Η Ελένη Φουρέιρα μετά την απώλεια του σκύλου της

Her News