HerNews.gr
Ψυχολογία

Τραγούδια: Γιατί κάποια μας “κολλάνε” στον εγκέφαλο;

Γιατί μας κολλάνε κάποια τραγούδια στον εγκέφαλο και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα σιγοτραγουδάμε; Αυτή την εποχή όλοι έχουμε κολλήσει με ένα τραγούδι του Τριαντάφυλλου. Μην αναρωτιέστε γιατί…

Σύμφωνα με έρευνες το 90 % των ανθρώπων κολλάει με ένα τραγούδι τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα!   Περίπου 1/3 το παθαίνουν πολλές φορές τη μέρα.

Η ερευνήτρια στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο Kelly Jakubowski, υποστηρίζει ότι δεν «κολλάνε» μόνο τα “ενοχλητικά” τραγούδια.  Σε πολλές περιπτώσεις το κομμάτι είναι συνδεδεμένο με κάποια εμπειρία ή υπήρξε ένα από τα αγαπημένα του στο παρελθόν. Ο εγκέφαλος μας το θυμάται και δεν ξεχνάει εύκολα..

Η πλειοψηφία των τραγουδιών που «κολλάνε», παίζεται συχνά στο ραδιόφωνο….

Διαπιστώθηκε ότι συνήθως είναι πιο γρήγορα σε ρυθμό και η μελωδία τους είναι εύκολη για να τη θυμάται κανείς. Ταυτόχρονα όμως έχουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως επαναλαμβανόμενα μοτίβα, μουσικά άλματα ή ενδιάμεσα κενά, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα τραγούδια. Ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να “ξεκολλήσει” …

Όσο πιο απλά είναι τα τραγούδια, τόσο πιο εύκολο είναι να «κολλήσει». «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί κανείς σε έναν βαθμό να προβλέψει ποια τραγούδια θα κολλήσουν στα κεφάλια των ανθρώπων. Η βάση είναι το μελωδικό περιεχόμενό τους», δήλωσε η Kelly Jakubowski.

Μελέτη του 2005 έδειξε ότι όταν κάποιος ακούσει ένα τραγούδι που του αρέσει, ο εγκέφαλός προσπαθεί να θυμηθεί το σημείο του κομματιού που έχει ξεχάσει.

Ψυχολόγοι λένε ότι, ο πιο εύκολος τρόπος για να σταματήσει κάποιος να το σκέφτεται, είναι να ακούσει το τραγούδι πολλές φορές συνεχόμενα.

Προτείνουν, επίσης να το τραγουδήσει ολόκληρο ή κάποιο άλλο κομμάτι. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει συνειδητά να προσπαθεί να το ξεχάσει. Όσο περισσότερο το σκέφτετε τόσο μένει «κολλημένο» στο μυαλό του. Αυτό συμβαίνει γιατί ανανεώνεται το τραγούδι στον εγκέφαλο. Τα “εκνευριστικά” τραγούδια, ξεχνιούνται πιο εύκολα από τον εγκέφαλό μας.

Νεότερα Άρθρα

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Οι ψυχολόγοι εξηγούν πώς να ξεπεράσετε τη θλίψη που νιώθετε σήμερα!

HerNewskl

Πώς να σχηματίσετε υγιεινές συνήθειες που διαρκούν

Her News

Γιατί έχουμε μελαγχολία στα γενέθλιά μας;

Her News