HerNews.gr
Health

Φακοί Επαφής: Αυτές οι συνήθειες μπορούν να βλάψουν τα μάτια σου

lenses

Οι φακοί επαφής μας έχουν λύσει τα χέρια σε όσους έχουμε μυωπία. Ήξερες όμως ότι κάποιες συνήθειες μπορούν να μας βλάψουν ; 

Παρόλο που στην αρχή, συνηθίζουμε να είμαστε πολύ τυπικοί στη χρήση τους. Mε τον καιρό -και κυρίως λόγω ρουτίνας- αρχίζουμε να αποκτάμε κακές συνήθειες και να αμελούμε σημαντικούς κανόνες υγιεινής. Θέτοντας  έτσι τα μάτια μας σε κίνδυνο μόλυνσης. Ας δούμε τι “κρύβουν” οι συνήθειες μας και οι φακοί επαφής: 

eye

Φοράμε τους ίδιους φακούς για περισσότερο καιρό απ’ ότι πρέπει

Αυτό είναι ίσως το πιο συχνό λάθος που κάνουμε. Συνήθως, για λόγους οικονομίας παρατείνουμε τον χρόνο χρήση τους. Όμως, οι φακοί επαφής φθείρονται και μαζεύουν μικρόβια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και βακτηριακές κερατίτιδες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ακούμε πολύ συχνά από τους χρήστες φακών επαφής.
Η αλλαγή τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες από την εταιρεία κατασκευής τους, ανεξαρτήτως του πόση χρήση τους κάναμε. Αν για παράδειγμα, πάρουμε μηνιαίους φακούς, πρέπει μόλις ολοκληρωθούν οι 30 μέρες να τους πετάξουμε και να τους αντικαταστήσουμε, ακόμα και αν τους φορέσαμε μόνο 10 φορές. 

Συμπληρώνουμε υγρό φακών πάνω από το παλιό

Το υγρό φακών εκτός του ότι κρατά τους φακούς ενυδατωμένους, τους καθαρίζει και από τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνουν. Όταν λοιπόν, χρησιμοποιούμε το ίδιο υγρό φακώνσυνέχεια, προσθέτοντας απλώς λίγο περισσότερο κάθε φορά, απλώς τους αφήνουμε να “κολυμπάνε” μέσα στα μικρόβια.
Είναι σημαντικό λοιπόν, μετά από κάθε χρήση να το πετάμε και να αφήνουμε τη θήκη να στεγνώσει στον αέρα μέχρι να την ξαναχρειαστούμε. Η θήκη πρέπει πάντα να ξεπλένεται με το ειδικό διάλυμα,όχι με σαπούνι και να αντικαθίσταται τακτικά.

glasses

Ξεχνάμε να τους βγάλουμε στον ύπνο 

Ακόμα και 1 ώρα ύπνου με τους φακούς είναι αρκετή για να προκληθεί ξηρότητα και ερεθισμός στα μάτια, αλλά και να αναπτυχθούν μικρόβια με κίνδυνο μόλυνσης του κερατοειδούς χιτώνα. ​​Εκτιμάται ότι στον ύπνο υπάρχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης. Η διαδικασία για να αφαιρέσουμε τους φακούς επαφής και να τους βάλουμε μεσα στη θήκη τους δεν παίρνει περισσότερο από ένα λεπτό. Ας μην το αμελούμε. 

Νεότερα Άρθρα

Κολύμβηση: Τα οφέλη για το σώμα και την υγεία

Her News

Επιδερμίδα: 3 φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών που θα την ενυδατώσουν

Her News b

Πεπτικό έλκος: Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Her News