HerNews.gr
Health

Ποιες είναι οι συχνότερες διαταραχές ύπνου;

sleep

Η πιο συχνή διαταραχή του ύπνου είναι η αϋπνία. Υπάρχουν όμως και άλλες διαταραχές ύπνου που θα έπρεπε να γνωρίζουμε..

Οι διαταραχές του ύπνου είναι μία ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν την ικανότητα να κοιμάστε καλά σε τακτική βάση. Τα περισσότερα άτομα περιστασιακά παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο λόγω άγχους, δύσκολων εργασιακών ωραρίων και ποικίλων εξωτερικών παραγόντων. Όταν όμως αυτά τα προβλήματα αρχίζουν να συμβαίνουν σε τακτική βάση και παρεμποδίζουν την καθημερινή σας ζωή, αυτό μπορεί να υποδεικνύει μία διαταραχή του ύπνου. Ας δούμε μερικές από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου:

Αϋπνία

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί, παρότι μπορεί να είναι κουρασμένο, κοιμάται, αλλά ο ύπνος του δεν είναι συνεχόμενος ή κοιμάται αλλά ξυπνά πολύ πρωί από μόνο του.

Υπερυπνία

Το άτομο δεν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, αλλά αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, καθώς συνεχίζει να νιώθει κούραση και εξάντληση. Επιπλέον, επεισόδια υπνηλίας μπορεί να υπάρχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαταραχή ενύπνιου τρόμου

Στην περίπτωση αυτή ο ύπνος δεν αποτελεί ξεκούραση, αφού πολλές φορές το άτομο ξυπνά απότομα στον ύπνο του με κραυγές και κλάματα, ενώ το σοκ από τον τρόμο διαρκεί αρκετή ώρα και συνοδεύεται από εφίδρωση, ταχυπαλμία και άγχος.Πρόκειται για μια διαταραχή ύπνου σπάνια και εξαντλητική. 

Υπνοβασία

Έχουμε δει να συμβαίνει σε ταινίες και πολλές φορές, συνοδεύεται από χιούμορ και αστεία περιστατικά αλλά η υπνοβασία μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για το άτομο. Εμφανίζεται περισσότερο σε παιδιά σαν διαταραχή ύπνου και με τον καιρό τα επεισόδια στα οποία τα άτομα ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και περπατούν μειώνονται. Η διαταραχή κορυφώνεται στα 12 χρόνια, ενώ αν δεν υποχωρήσει μετά τα 15 χρόνια, καταλήγει να γίνει χρόνια.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τρόποι για να ξανακοιμηθείς όταν ξυπνάς στις 3 το πρωί

Her News

Χυμός ροδιού: Tα μαγικά οφέλη για τον οργανισμό σου

Her News

Τσάι Matcha : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Her News b