HerNews.gr
Health

Εαρινή κόπωση: Το ήξερες ότι η Άνοιξη σε κουράζει;

Η εαρινή κόπωση εμφανίζεται συνήθως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Καθώς ο οργανισμός μας προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αλλαγή της εποχής μπορεί να παρουσιαστεί μια υποτονικότητα την Άνοιξη.

Τι μπορείς να κάνεις αν σε έχει “πιάσει” η εαρινή κόπωση:

    • Ελάττωσε τους καφέδες και την κατανάλωση αλκοόλ.
    • Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά και εφάρμοσε τεχνικές για τον έλεγχο του άγχους.
    • Η σταθερότητα στα ωράρια του ύπνου και των γευμάτων βοηθά τη διαδικασία προσαρμογής του οργανισμού στην εποχή.
    • Απόφυγε όσο είναι δυνατόν το κάπνισμα και την έκθεση σε ρύπους.
    • Ακολούθησε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
    • Πες όχι σε αλλαντικά καπνιστά τρόφιμα και fast food και απόφυγε στη διατροφή σου συντηρητικά και πρόσθετα τροφίμων.
    • Απόφυγε όσο μπορείς τα γλυκά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα 5 άτομα – μάλιστα τα 3 στα 5 είναι γυναίκες – την εποχή αυτή αντιμετωπίζουν μια ανεξήγητη εαρινή κόπωση που συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως κράμπες, μουδιάσματα, ταχυκαρδία, ενώ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της εαρινής κόπωσης είναι τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της μικρής έκθεσης στον ήλιο στη διάρκεια του χειμώνα, η ήδη υπάρχουσα κόπωση από τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της χειμερινής περιόδου, οι λοιμώξεις – της Covid συμπεριλαμβανομένης – που κούρασαν το ανοσοποιητικό σύστημα στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και οι αλλεργίες της άνοιξης που κουράζουν το αναπνευστικό σύστημα.

Τα συμπτώματα που έχει η εαρινή κόπωση μπορεί να είναι διαφορετικά και να ποικίλλουν σε βαρύτητα. Τα πιο χαραρακτηριστικά σημάδια είναι η υπερβολική κούραση και η εξάντληση.

Ο οργανισμός μας προσπαθεί να επαναρρυθμίσει τις λειτουργίες τους σε ανοιξιάτικούς και καλοκαιρινούς ρυθμούς και αυτή η επαναρρύθμιση προκαλεί ορμονικές διακυμάνσεις και αλλαγές στις συνήθειες που μπορούν να μας κουράσουν. Ακόμη, η αλλαγή της ώρας ίσως να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου, προκαλώντας μας πρόσθετη κόπωση και ατονία στη διάρκεια της ημέρας.

Καλό είναι να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου σας, αλλά και του μαγνησίου επειδή συχνά η εξάντληση την περίοδο της Άνοιξης μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια αυτών των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Tροφές που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Her News

Κάντο σαν τον Jamie Oliver: Χάσε 12 κιλά μόνο με μια αλλαγή στην διατροφή σου!

Her News b

Γιατί το καστανό ρύζι δεν είναι πάντα το καλύτερο;

Her News