HerNews.gr
Health

Υγεία: Το να νιώθουμε δυστυχία και μοναξιά μας γερνάει πιο γρήγορα από το κάπνισμα

Σύμφωνα με έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε, το να νιώθουμε κατάθλιψη , δυστυχία και μοναξιά θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες γήρανσης πιο γρήγορα από το κάπνισμα ή ακόμη και ορισμένες ασθένειες.

Μπορεί να έχετε ακούσει αναφορές για τη «βιολογική σας ηλικία» – η οποία, αντί για την πραγματική σας ηλικία, είναι αυτή που επηρεάζεται από παράγοντες όπως η γενετική και ο τρόπος ζωής. 

Μελέτες προηγουμένως υποδεικνύουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος διαφόρων ασθενειών και ο κίνδυνος θανάτου – και τώρα οι ερευνητές έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο της διαδικασίας γήρανσης και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Ο Fedor Galkin, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιστήμονας στην startup Deep Longevity από το Χονγκ Κονγκ, αποκάλυψε: «Το σώμα και η ψυχή σας συνδέονται – αυτό είναι το κύριο μήνυμά μας».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Writing στο περιοδικό Aging-US , είδε ερευνητές στο Deep Longevity, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, να αναφέρουν πώς έφτιαξαν ένα «ρολόι γήρανσης» με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν από 4.846 ενήλικες το 2015.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι συμμετείχαν στη μελέτη που υπέφεραν από δυστυχία, μοναξιά και πάλευαν με την ψυχική τους υγεία είδαν μια αύξηση στη βιολογική τους ηλικία.

«Δείχνουμε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το αίσθημα δυστυχίας ή η μοναξιά, προσθέτουν έως και 1,65 έτος στη βιολογική ηλικία κάποιου», γράφει ο Galkin.

Ενώ ο Galkin είπε ότι ο αριθμός είναι μια εκτίμηση, η μελέτη είναι μια εικόνα για το αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ψυχική μας ευεξία στο σώμα μας και πώς μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη διαδικασία γήρανσης.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι καπνιστές προβλέπεται να είναι 15 μήνες μεγαλύτεροι από τους μη καπνιστές συνομηλίκους τους και ότι το να είναι παντρεμένοι φαίνεται να μειώνει τη βιολογική ηλικία κατά περίπου επτά μήνες.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

5 λεπτά Ζεν: Η φύση ως αγχολυτικό

Her News

Φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Her News

Η σωστή ώρα για κάθε γεύμα της ημέρας

Her News