HerNews.gr
Ψυχολογία

Ψυχολογία: Η τεχνική της “άδειας καρέκλας”- Πως λειτουργεί στην ψυχική μας υγεία;

Η τεχνική της άδειας καρέκλας αποτελεί -εκτός από την κατ’ εξοχήν τεχνική της θεραπείας Gestalt, μια από τις πιο γνωστές μεθόδους της ανθρωπιστικής ψυχοθεραπείας η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα.

Αυτή η τεχνική προσκαλεί τον θεραπευόμενο να σωματοποιήσει τη βιωμένη πραγματικότητα συγκεκριμένων δυσκολιών που αντιμετωπίζει στις σχέσεις του και έτσι να τις ζωντανέψει, αντί μόνο να μιλάει γι’ αυτές.

Ο στόχος της θεραπείας gestalt είναι να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τι κάνετε και πώς το κάνετε. Στη συνέχεια, σας βοηθά να δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε, ενώ παράλληλα μαθαίνετε να αποδέχεστε και να εκτιμάτε τον εαυτό σας.

Τι συμβαίνει με την άδεια καρέκλα;

Μια βασική μέθοδος που χρησιμοποιείται στη θεραπεία Gestalt είναι η Τεχνική Άδειας Καρέκλας. Αυτή η απλή προσέγγιση έχει σχεδιαστεί για να σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε διαπροσωπικές ή εσωτερικές συγκρούσεις. Σε βοηθά να δεις την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία και να αποκτήσεις εικόνα για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σου.

Πως γίνεται η θεραπεία της “άδειας καρέκλας”;

Κάθεσαι απέναντι σε μια άδεια καρέκλα. Στην καρέκλα, φαντάζεσαι ένα άτομο με το οποίο αντιμετωπίζετε σύγκρουση. Ή μπορείτε να φανταστείτε ένα μέρος του εαυτού σας. Μετά, μιλάς στην άδεια καρέκλα. Εξηγείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις σου και το πως αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση.

Τώρα τα πράγματα γίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα. Αφού μοιραστείτε τη δική σας πλευρά των πραγμάτων, πηγαίνετε στην άλλη καρέκλα. Στη συνέχεια, απαντάτε σε αυτό που μόλις είπατε, από την οπτική γωνία αυτού του ατόμου, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του.

Μπορείτε να μετακινηθείτε εμπρός και πίσω ανάμεσα στις καρέκλες πολλές φορές για να συνεχίσετε τον διάλογο.

Εν τω μεταξύ, ο θεραπευτής διερευνά αυτή την επικοινωνία με ερωτήσεις και ιδέες καθώς η κατάσταση ξετυλίγεται.

Πώς μπορεί μια άδεια καρέκλα να με βοηθήσει;

Η χρήση αυτής της τεχνικής σας βοηθά να έρθετε στο «εδώ και τώρα» των τωρινών σας εμπειριών. Καθώς εκφράζεις λεκτικά τι συμβαίνει, το αφηρημένο γίνεται πιο συγκεκριμένο. Καθώς αναλαμβάνετε το ρόλο του άλλου ατόμου, αποκτάτε εικόνα για τη δική σας οπτική καθώς και για τη δική τους.

Εάν η καρέκλα αντιπροσωπεύει μέρος του εαυτού σας ή μια εσωτερική σύγκρουση, βιώνετε διαφορετικές πτυχές του εαυτού σας και αποκτάτε εικόνα για τον αγώνα σας. Αυτή η πτυχή της ανακάλυψης είναι ο απώτερος στόχος της θεραπείας gestalt και της τεχνικής της άδειας καρέκλας.

Η τεχνική της κενής καρέκλας μας επιτρέπει επίσης να “κάνουμε διάλογο” με την υποκίνηση ενός ατόμου με το οποίο υπάρχει μια ημιτελής κατάσταση, αλλά αυτό δεν είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, είτε επειδή δεν ζει, εξαφανίστηκε, χωρίστηκε ή απλά επειδή οποιαδήποτε άλλη περίσταση δεν επιτρέπει τη συνάντηση.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Όταν η μητέρα “λείπει” – Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης εξηγεί στο ΗerNews

HerNews ka

Ξεκίνα την μέρα σου χαρούμενα!

Her News b

Οδηγός για να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Her News b