HerNews.gr
Σχέσεις

Ψυχολογία: Πως να υποστηρίξετε έναν αγχώδη σύντροφο

Η αντιμετώπιση του άγχους είναι πάντα μια δύσκολη μάχη. Όταν νιώθετε άγχος, μπορεί να επισκιάσει όλα τα όμορφα πράγματα και να καταστρέψει την ψυχική και σωματική σας υγεία. 

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι το άγχος των συντρόφων μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να έχεις έναν σύντροφο που αντιμετωπίζει το άγχος από το να είσαι αυτό το άτομο που παλεύει. Ωστόσο, ως σύντροφος ενός ανήσυχου ατόμου, πρέπει να μάθετε πώς να τον υποστηρίζετε καλύτερα.

Τα αγχώδη άτομα μπορεί να έχουν κάποιους μηχανισμούς αντιμετώπισης που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να τους βοηθήσουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν τη βοήθειά σας. 

Ως σύντροφός τους, είστε πιθανότατα το άτομο με το οποίο είναι πιο κοντά. Αυτό σημαίνει ότι είστε το άτομο που μπορεί να τον βοηθήσει περισσότερο από όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Επιπλέον, περνάτε τον περισσότερο χρόνο μαζί τους, ώστε να μπορείτε να είστε εκεί όταν σας χρειάζονται.

Τώρα, όταν οι άνθρωποι λένε άγχος, συνήθως αναφέρονται σε αγχώδεις διαταραχές. Αλλά το να είσαι ανήσυχος δεν είναι πάντα ενδεικτικό μιας διαταραχής. Το άγχος είναι ένα φυσικό συναίσθημα που νιώθουν οι άνθρωποι όταν αγχώνονται, φοβούνται ή απειλούνται με άλλο τρόπο.

Σε μικρές δόσεις, το άγχος μπορεί να είναι ακόμη και καλό πράγμα. Ωστόσο, αυτό το συναίσθημα δεν είναι, στην πραγματικότητα, παρά η επίδραση του σώματός σας να μπαίνει σε κατάσταση «μάχης ή φυγής»

Πως να υποστηρίξετε έναν σύντροφο με άγχος

1. Αντιμετωπίστε τα συμπτώματά του

Προσπαθήστε να τους μιλήσετε για τα επίπεδα άγχους τους και εάν παλεύουν με υπερβολική σκέψη και αισθήματα τρόμου. Ρωτήστε τους αν κοιμούνται καλά ή αν δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο για τον σύντροφό σας να ανοιχτεί και να μιλήσει για αυτό που τον ενοχλεί. Μην τους ρωτήσετε αν νιώθουν άγχος, γιατί αυτό μπορεί να τους προκαλέσει. Αντίθετα, ρωτήστε τους αν είναι στρεσαρισμένοι ή αν ανησυχούν για ορισμένα πράγματα.

2. Να είστε συμπονετικοί

Το να παλεύεις με το άγχος είναι μια αρκετά μοναχική μάχη. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ως ζευγάρι για να τους κάνετε να νιώθουν πιο άνετα. Πρέπει να προσέχετε να μην τους αγχώνετε περισσότερο. Εάν αγχώνονται συνεχώς και σκέφτονται υπερβολικά, δεν χρειάζεται να έχουν περισσότερα προβλήματα στο μυαλό τους. Θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να τους προσφέρετε έναν ασφαλή χώρο. Το σπίτι σας πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος, χωρίς πρόσθετα προβλήματα.

3. Μην μειώνετε τα προβλήματά τους

Μάλλον δεν θα έχει νόημα αν δεις το άγχος λογικά. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί ο σύντροφός σας πανικοβάλλεται συνεχώς με τα πάντα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν την τάση να λένε ότι οι ανησυχίες των άλλων είναι παράλογες και ότι πρέπει να προχωρήσουν. Έτσι, μπορεί να έχετε την τάση να τους πείτε να το ξεπεράσουν και ότι αυτό για το οποίο ανησυχούν δεν είναι τόσο μεγάλο.

Αλλά αυτού του είδους η ρητορική θα τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα. Δεν πρέπει ποτέ να ελαχιστοποιείς τις εμπειρίες κάποιου, όσο παράλογες κι αν φαίνονται. Αντίθετα, θα βοηθούσε αν προσπαθείτε πάντα να καταλάβετε από πού προέρχονται. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους ακούσετε και να προσπαθήσετε να δείτε τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Απιστία: Οι κινήσεις του συντρόφου σας που την μαρτυρούν

Her News

Γάμος: 6 απλές συνήθειες για συζυγική ευτυχία

Her News

Σχέσεις: Πως να του κεντρίσω το ενδιαφέρον;

Her News b