HerNews.gr
Διεθνή

Συγκλονίζουν οι Έλληνες της ΕΜΑΚ: «Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση από την επιχείρηση διάσωσης στην Τουρκία ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας.

Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο

Στους περισσότερους από τους σεισμούς, εξήγησε ο κος Μπαλάφας, τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Επιχειρώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής αφού επανέλαβε ότι «έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια».

«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε .

«Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί» πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων. Όπως είπε «σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».

Με τις ενισχύσεις που κατέφθασαν χθές, η ελληνική ομάδα διάσωσης «αποτελείται από 36 άτομα πυροσβέστες 8 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ, 3 γιατρούς και 5 παραϊατρικούς και τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα».

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής και της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εντοπιστούν ζωντανοί από τον φονικό σεισμό είναι, όπως είπε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, ότι «σε κοντινή απόσταση από εμάς δουλεύουν 10 ομάδες ενώ συνολικά στο πεδίο είναι 88 ομάδες στις οποίες θα προστεθούν άλλες 14 που κινούνται και θα είναι τις επόμενες ώρες στην Τουρκία».

Διαβάστε περισσότερα: Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Shakira: Ξανά ερωτευμένη; Δείτε ποιος είναι ο σύντροφός της

HerNews ka

Justin Timberlake: Έτσι κατάφερε μοντέλο του Playboy να τον κάνει να απατήσει την Cameron Diaz

HerNews ka

Τουρκία: Θρήνος δίχως τέλος – Πάνω από 50.000 νεκρούς «βλέπει» ο Ευθύμιος Λέκκας

Her News b