HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Το αλκοόλ που πίνει η έγκυος μητέρα «καθρεπτίζεται» στο πρόσωπο του παιδιού που γεννά

Το αλκοόλ που καταναλώνει η έγκυος μητέρα είτε λίγο είτε πολύ σε ποσότητα, είτε τρεις μήνες προτού συλλάβει μωρό, είτε κατά την διάρκεια της κυοφορίας, «αποτυπώνεται» στην αλλοίωση- παραμόρφωση του σχήματος του προσώπου και των χαρακτηριστικών του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο.

Ακόμη και ένα μικρό ποτήρι με κρασί την εβδομάδα από μια γυναίκα που πίνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, είναι αρκετό να προκαλέσει αλλοίωση των χαρακτηριστικών του μωρού όταν αυτό γεννηθεί

Ερευνητές που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη μέσω ενός αλγόριθμου εξήγαν συνταρακτικά συμπεράσματα για τις συνέπειες του αλκοόλ στο παιδί από την έγκυο μητέρα του.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, ένα από τα κορυφαία περιοδικά αναπαραγωγικής ιατρικής στον κόσμο, είναι η πρώτη που εντόπισε αυτήν τη συσχέτιση σε παιδιά μητέρων που έπιναν αλκοόλ έως και τρεις μήνες πριν μείνουν έγκυες, αλλά σταμάτησαν κατά την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, διαπίστωσε ότι η συσχέτιση με το αλλοιωμένο σχήμα του προσώπου υπήρχε ακόμη και αν οι μητέρες έπιναν λιγότερα από 12 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί των 175 ml ή 330 ml μπύρα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο πολύ σοβαρό συμπέρασμα ότι με την κατανάλωση αλκοόλ από την έγκυο μητέρα το σχήμα του προσώπου του μωρού που κυοφορεί, αποτελεί ένδειξη προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης.

Ο Gennady Roshchupkin, επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας υπολογιστικής πληθυσμιακής βιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

«Θα αποκαλούσα το πρόσωπο καθρέφτη υγείας, καθώς αντανακλά τη συνολική υγεία ενός παιδιού. Η έκθεση ενός παιδιού σε αλκοόλ πριν από τη γέννηση μπορεί να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της υγείας του και, εάν η μητέρα πίνει τακτικά μεγάλη ποσότητα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται διαταραχή του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοόλ (FASD), η οποία αντανακλάται στα πρόσωπα των παιδιών».

Ως FASD ορίζεται ως ένας συνδυασμός καθυστέρησης ανάπτυξης, νευρολογικής βλάβης και μη φυσιολογικής ανάπτυξης του προσώπου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: γνωστική εξασθένηση, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα μνήμης, προβλήματα συμπεριφοράς και καθυστερήσεις λόγου και γλώσσας.

Η FASD είναι ήδη γνωστό ότι προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ από την μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα από την έντονη κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε περισσότερα: Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Εγκυμοσύνη: Οι πιο κοινές αγωνίες για τους νέους γονείς

HerNews ka

Τι είναι η αιμορραγία εμφύτευσης και πότε εμφανίζεται;

Her News

Εγκυμοσύνη: Τα οφέλη του να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά

Her News