HerNews.gr
Fitness

Πόσες θερμίδες καις με το κολύμπι;

Το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες προπονήσεις που σε βοηθάει να κάψεις λίπος και να χάσεις βάρος. Παράλληλα αποκτάς μεγαλύτερη αντοχή σωματικά, αλλά βελτιώνεις και την υγεία σου, σε όλα τα επίπεδα.

Η αντίσταση που υπάρχει με το νερό όσο κολυμπάς σε κάνει να χτίζεις μύες και να καις πολλές θερμίδες. Βέβαια η καύση θερμίδων δεν είναι το παν και η κολύμβηση έχει πολλά άλλα οφέλη. Αλλά αν σε ενδιαφέρει να υπολογίσεις πόσες θερμίδες καις, μερικοί παράγοντες μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλήξεις σε μια εκτίμηση.

Πόσες θερμίδες καις κολυμπώντας;

Για να υπολογίσεις πόσες θερμίδες καις με το κολύμπι, πρώτα πρέπει να καταλάβεις πώς οι επιστήμονες υπολογίζουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σου κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Η μονάδα που χρησιμοποιείται ονομάζεται MET (ή μεταβολικό ισοδύναμο) και μετρά πόσο σκληρά εργάζεται το σώμα σε σχέση με την ανάπαυση. Όταν χαλαρώνεις για παράδειγμα στον καναπέ και είσαι σε κατάσταση ηρεμίας το σώμα καίει 1 MET, που ισοδυναμεί με 1 θερμίδα ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ώρα.

Εάν γνωρίζεις πόσα MET «κοστίζει» μια δραστηριότητα και γνωρίζεις πόσο ζυγίζεις, μπορείς να υπολογίσεις τον αριθμό των θερμίδων που έκαψες κάνοντας αυτήν τη δραστηριότητα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν απαιτούνται μαθηματικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια αριθμομηχανή, η οποία λαμβάνει υπόψη το βάρος σου και τη διάρκεια της άσκησης, για να προσδιορίσεις εύκολα τις θερμίδες που καις.

Ενώ κολυμπάς, το σώμα σου καίει 3,5 METs (223 θερμίδες την ώρα) κολυμπώντας με μέτρια προσπάθεια. Αν έχεις μια μέτρια ταχύτα καις 8,3 MET (528 θερμίδες ανά ώρα). Και με έντονη κολύμβηση μπορείς να φτάσεις 13,8 METs (878 θερμίδες την ώρα). Αυτές οι θερμίδες αφορούν έναν ενήλικα που ζυγίζει περίπου 63 κιλά.

Για λόγους σύγκρισης, με το τζόκινγκ καις 7 ΜΕΤ (446 θερμίδες την ώρα) και με την ποδηλασία 7,5 ΜΕΤ (477 θερμίδες ανά ώρα). Βέβαια και εδώ τα ΜΕΤ και η καύση θερμίδων για αυτές τις δραστηριότητες ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσες θερμίδες θα κάψεις με το κολύμπι;

Το πόσες θερμίδες καις στην κολύμβηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρώτον παίζει ρόλο πόσα κιλά είσαι. Κάποια που ζυγίζει περισσότερο θα ξοδέψει περισσότερες θερμίδες από κάποια που ζυγίζει λιγότερο, επειδή χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.

Το πόσο γρήγορα κινείσαι στο νερό επηρεάζει επίσης τις θερμίδες που καις στην κολύμβηση. Όσο πιο αργά κολυμπάς, τόσο λιγότερη ενεργειακή απόδοση υπάρχει, με αποτέλεσμα να καις λιγότερες θερμίδες.

Τέλος οι θερμίδες που καις εξαρτώνται από το στιλ κολύμβησης. Η πεταλούδα είναι ίσως το πιο σκληρό στιλ, γι’ αυτό καις εκεί τις περισσότερες θερμίδες.

Το κλειδί για σωστή αναπνοή όταν τρέχεις

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γυμναστική με σχοινάκι: Ποια είναι τα οφέλη για τον οργανισμό σου;

Her News b

5 τροφές που θα σου χαρίσουν επίπεδη κοιλιά

Her News b

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Πράγματα που δεν ξέρεις

Her News