HerNews.gr
Health

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές έως μέτριες ποσότητες μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη δραστηριότητα του στρες του εγκεφάλου και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές, που προέρχονται από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ελαφριές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ, που σημαίνει περίπου 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 1 έως 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες, παρουσιάζουν μακροχρόνιες μειώσεις σήματα άγχους στον εγκέφαλό τους.

Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί υποδηλώνει ότι η επίδραση που έχει το αλκοόλ στα συστήματα στρες του εγκεφάλου θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί όσοι πίνουν ελαφριά έως μέτρια τείνουν να έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα. 

Με άλλα λόγια, η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις ποσότητες μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις του αλκοόλ

Οι ερευνητές εμβαθύνουν σε αυτόν τον μηχανισμό με στόχο να ανακαλύψουν εναλλακτικές προσεγγίσεις που μπορούν να μιμηθούν ή να πυροδοτήσουν τις προστατευτικές επιδράσεις του αλκοόλ για την καρδιά χωρίς τις αρνητικές του συνέπειες.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει μια σχέση μεταξύ ελαφριάς έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, παρέμεινε αβέβαιο εάν το ίδιο το αλκοόλ ευθύνεται αποκλειστικά για αυτά τα οφέλη ή εάν άλλοι παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση που απαντώνται συνήθως μεταξύ των ελαφρών/μέτριων πότες, παίζουν ρόλο στη θωράκιση της καρδιάς τους.

Λεπτομέρειες της πρόσφατης μελέτης

Η πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα δεδομένα περισσότερων από 50.000 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένα στη Mass General Brigham Biobank.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ ελαφριάς έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και σημαντικών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων.

 Έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες όπως η γενετική, το κλινικό ιστορικό, ο τρόπος ζωής και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Ακόμη και μετά την εξέταση αυτών των πολλαπλών παραγόντων, η μελέτη αποκάλυψε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πόση ζέστη μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Her News

Πόνος στον αυχένα: Οι κινήσεις που θα σας βοηθήσουν

Her News b

Πώς να προλάβετε το κρυολόγημα: Υγιεινές συνήθειες για την πρόληψη

HerNews ka