HerNews.gr
Health

Πόση ζέστη μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η ζέστη μαζί με την υγρασία γίνεται επικίνδυνη πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Τα κύματα καύσωνα πολλαπλασιάζονται καθώς το κλίμα αλλάζει. Διαρκούν περισσότερο, γίνονται πιο συχνά και γίνονται απλά πιο ζεστά. 

Πολλοί αναρωτιούνται πότε η ζέστη θα επανέλθει στα πιο φυσιολογικά επίπεδα, όπως τη γνωρίζαμε παλιότερα.

Η απάντηση ξεπερνά τη θερμοκρασία που βλέπετε στο θερμόμετρο. Είναι και θέμα υγρασίας. Έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να γίνει επικίνδυνος πιο γρήγορα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες.

Πόση ζέστη είναι πολλή για το ανθρώπινο σώμα;

Οι επιστήμονες και άλλοι παρατηρητές έχουν ανησυχήσει για την αυξανόμενη συχνότητα της ακραίας ζέστης σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, που μετράται ως «θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα». Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα που έπληξαν τη Νότια Ασία πέρσι το καλοκαίρι, το Jacobabad, στο Πακιστάν, κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα 33,6 C (92,5 F) και το Δελχί το ξεπέρασε. Έφτασε μάλιστα κοντά στο θεωρητικό ανώτατο όριο της ανθρώπινης αντοχής στην υγρή ζέστη.

Όταν το σώμα υπερθερμαίνεται, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει τη ροή του αίματος στο δέρμα για να διαχέει τη θερμότητα. Επίσης όταν ιδρώνετε, αυτό μειώνει τα σωματικά υγρά.

Η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, ένα απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα που απαιτεί άμεση και ταχεία ιατρική περίθαλψη.

Οι μελέτες μας σε νεαρούς υγιείς άνδρες και γυναίκες δείχνουν ότι αυτό το ανώτερο περιβαλλοντικό όριο είναι ακόμη χαμηλότερο από τους 35 Celsius. Τα τρέχοντα κύματα καύσωνα σε όλο τον κόσμο πλησιάζουν, αν όχι υπερβαίνουν, αυτά τα όρια.

Κι ενώ η υπέρβαση αυτών των ορίων δεν αποτελεί απαραίτητα το χειρότερο σενάριο, η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να καταστεί τρομερή για ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με χρόνιες ασθένειες.

Αν προσθέσουμε τις καρδιακές παθήσεις και τα αναπνευστικά προβλήματα, καταλαβαίνουμε πόσοι άνθρωποι μπορεί να επηρεάζονται από την υπερβολική ζέστη. 

Για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη πρέπει να πίνετε πολύ νερό και να ενυδατώνεστε. Αναζητήστε μέρη στα οποία θα δροσιστείτε, ακόμα και για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Μπορείς να κάνεις γυμναστική όταν έχεις περίοδο;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Πως να φροντίσεις το δέρμα και το σώμα σου μετά τις υπερβολές των γιορτών;

HerNews ka

Υγιής εγκέφαλος: Αυτά κάνουν κάθε πρωί δυο κορυφαίοι νευροεπιστήμονες

Her News

Πόνοι περιόδου: Φυσικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν

Her News