HerNews.gr
Ψυχολογία

Καλό άγχος: Ποια είναι τα οφέλη;

Έχουμε ακούσει επανειλημμένα ότι το άγχος είναι ανθυγιεινό και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά έχετε διαβάσει ποτέ για το καλό άγχος;

Το θετικό στρες, γνωστό και ως eustress, είναι «η θετική απόκριση στο στρες που περιλαμβάνει βέλτιστα επίπεδα διέγερσης», σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Με άλλα λόγια, είναι το άγχος που μπορεί να προκύψει όταν κάνεις κάτι απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα ευχάριστο. Μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων ή γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε καλό άγχος είναι η δημιουργία οικογένειας και η προετοιμασία για μια νέα θέση εργασίας.

Το καλό άγχος προκύπτει λόγω της προσμονής για κάτι συναρπαστικό. Αλλά, δεν είναι το μόνο είδος άγχους με καλύτερα αποτελέσματα. Το αντίθετό του, η αγωνία – την οποία σκεφτόμαστε όταν έρχεται στο μυαλό μας το άγχος – μπορεί επίσης να ωφελήσει το μυαλό και το σώμα μας.

Οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στο στρες, γενικά, μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια αγχωτική εμπειρία. Έτσι, το άγχος μπορεί να είναι επωφελές με διάφορους τρόπους.

Βοηθά στην ενίσχυση της εγκεφαλικής δύναμης

Οι χαμηλού επιπέδου στρεσογόνοι παράγοντες διεγείρουν την παραγωγή χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροτροφίνες. Οι πρωτεΐνες αυτές ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο. Αυτός μπορεί να είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός με τον οποίο η άσκηση (ένας σωματικός στρεσογόνος παράγοντας) βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσης.

Επιπρόσθετα, μια ανασκόπηση του 2017 έδειξε ότι το άγχος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης σας σε σύντομο χρονικό διάστημα για ορισμένες καταστάσεις, όπως μπορεί να είναι μια γραπτή εξέταση.

Μπορεί να αυξήσει την ανοσία

Όταν το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες, προετοιμάζεται για την πιθανότητα τραυματισμού ή μόλυνσης. Ένας τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να παράγει επιπλέον ιντερλευκίνες. Πρόκειται για χημικές ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέχοντας τουλάχιστον μια προσωρινή αμυντική ώθηση.

Συγκεκριμένα, η εμπειρία βραχυπρόθεσμου στρες μπορεί να προσφέρει προστασία με βάση το ανοσοποιητικό εάν ένα άτομο τραυματιστεί ή έχει λοίμωξη.

Τι δείχνει ο τρόπος που κρατάς το κινητό για την προσωπικότητά σου;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σταθεροποιώντας το μέλλον: Στόχοι εξέλιξης και για το νέο έτος

HerNews ka

Ολοκληρώνοντας τα πράγματα – Ένας οδηγός για τελειομανείς

Her News