HerNews.gr
Health

Σπανάκι: Τα οφέλη που έχει για την υγεία

Από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι ένα από τα πιο νόστιμα. Μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies, να το απολαύσετε σε μια σαλάτα και να το μαγειρέψετε στον ατμό. 

Το σπανάκι έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις και προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών. 

Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Αν και έχει λίγες θερμίδες, το σπανάκι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα με τρία φλιτζάνια παρέχει πάνω από το 300% της μέσης ημερήσιας αξίας για βιταμίνη Κ.

Το πράσινο αυτό λαχανικό έχει επίσης βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Οι βιταμίνες αυτές μας βοηθάνε να έχουμε γερά οστά και επουλώνουν πιο γρήγορα τις πληγές.

Το σπανάκι περιέχει και το 45% της μέσης ημερήσιας αξίας για φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. 

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Όλα αυτά μαζί ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού εναντίον των φλεγμονών και του καρκίνου.

Βοηθά στην προστασία από ασθένειες

Οι ενώσεις που βρίσκονται στο σπανάκι θα μπορούσαν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες. Επίσης, επηρεάζουν θετικά την  «ενεργοποίηση» ορισμένων γονιδίων. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση περισσότερου σπανακιού μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό χρόνιων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα διατροφικά πρότυπα και τις γνωστικές ικανότητες περισσότερων από 900 ενηλίκων ηλικίας 58 έως 98 ετών για περίπου πέντε χρόνια.

Παρατήρησαν σημαντική μείωση στο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φυλλωδών λαχανικών από άλλους.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες από αυτά τα λαχανικά καθημερινά είχαν τις ίδιες γνωστικές ικανότητες με εκείνους που ήταν περίπου 7,5 χρόνια νεότεροι.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγει μια μέλλουσα μαμά

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τα καλύτερα φρούτα για πρωινό

Her News

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποια είναι η ιδανική λύση αντιμετώπισης της – Δεν είναι τα φάρμακα

HerNews ka

Καφές ή τσάι το πρωί; Σου δίνουμε την απάντηση

Her News b