HerNews.gr
Ψυχολογία

Tips για να διαχειριστείτε τη λύπη

Η λύπη είναι ένα συναίσθημα όπου συνειδητοποιούμε ή φανταζόμαστε ότι η τρέχουσα πραγματικότητα θα μπορούσε να είχε καλύτερη έκβαση, αν είχαμε κάνει κάτι διαφορετικό στο παρελθόν.

Συνήθως συνοδεύεται από γνωστική και συναισθηματική αναγνώριση ότι οι επιλογές μας οδήγησαν σε ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Έτσι, έχουμε ένα αίσθημα απώλειας όταν σκεφτόμαστε τις χαμένες ευκαιρίες.

Κρατάμε τον εαυτό μας πίσω νιώθοντας λύπη, γιατί περνάμε περισσότερες από τις ώρες μας μένοντας στο παρελθόν. Ξεχνάμε να ζήσουμε τη στιγμή ή να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον. Η λύπη είναι η σύγκριση ενός πραγματικού γεγονότος με ένα υποθετικό γεγονός που μπορεί να γινόταν, αλλά δεν συνέβη. Μπορούμε να παγιδευτούμε σε αυτόν τον κύκλο και μπορεί τελικά να προσεγγίσουμε τις καταστάσεις με φόβο. Ή ίσως αποφεύγουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.

Εάν βλέπετε τον εαυτό σας σε όλα αυτά που μόλις περιγράψαμε, δείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη λύπη.

Γίνετε ρεαλίστριες 

Συνήθως, η λύπη προέρχεται από μια εμπειρία όπου ίσως, θα μπορούσαμε να είχαμε χειριστεί καλύτερα μια κατάσταση. Ίσως είπατε κάτι που θα θέλατε να το πάρετε πίσω. Αρνηθήκατε μια προσφορά εργασίας που θα σας έκανε ευτυχισμένες. Ή αγνοήσατε ένα τηλεφώνημα που θα έπρεπε να είχατε απαντήσει. Όποια και αν είναι η περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας να ασχοληθείτε με τη λογική,  αντί να μένετε στα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν τη λύπη.

Αυτό σας βοηθά να απελευθερώσετε τη λύπη, επειδή το βλέπετε με ρεαλιστικά μάτια. Μπορείτε να αναγνωρίσετε εάν οι περιστάσεις ήταν αναμενόμενες ή απρόβλεπτες και αν η κατάσταση ήταν υπό τον έλεγχό σας ή όχι.

Στη συνέχεια, πρέπει να καθορίσετε τι έπρεπε να έχετε κάνει ή όχι για να φτάσετε σε ένα πιο υγιές αποτέλεσμα. Αξιολογώντας όλους αυτούς τους παράγοντες για να δείτε αν θα μπορούσατε να έχετε αλλάξει την έκβαση της κατάστασης σε πιο θετική, σας βοηθά να προσδιορίσετε αντικειμενικά εάν υπάρχει πραγματικά λόγος να νιώθετε τύψεις ή όχι.

Προσπαθήστε να βρείτε ένα θετικό στην κατάσταση

Τις περισσότερες φορές, θα μπορούσε να υπάρξει ένα μάθημα. Αν και μπορεί να μην απομακρύνει τον πόνο που νιώθετε, σας βοηθά στη λήψη αποφάσεων στο μέλλον. Σκεφτείτε αν  υπάρχουν πράγματα που μπορεί να έχετε μάθει από την εμπειρία σας. 

Μήπως έχεις περισσότερο άγχος από όσο νομίζεις;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ψυχολογία: Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που στολίζουν από νωρίς είναι πιο ευτυχισμένοι

HerNews ka

Η θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης: Ορισμός και παραδείγματα

Her News

Μήπως έχεις περισσότερο άγχος από όσο νομίζεις;

Her News