HerNews.gr
Καριέρα

Mobbing: Μήπως δέχεσαι bullying στη δουλειά;

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι μόλις τελειώσουν το σχολείο, ο κίνδυνος για bullying πέφτει στο μηδέν για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το mobbing στο χώρο εργασίας – μια μορφή εκφοβισμού που περιλαμβάνει τη σκόπιμη στόχευση ενός συναδέλφου μέσω απομόνωσης, εξευτελισμού ή και επιθετικότητας – λαμβάνει χώρα μεταξύ ενηλίκων σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα.

Αν και ο συγκεκριμένος όρος δεν είναι ευρέως γνωστός, η έννοια στην οποία αναφέρεται είναι γνωστή σε πολλούς. Ας εξερευνήσουμε τι είναι το mobbing με περισσότερες λεπτομέρειες και ας δούμε πώς να το αντιμετωπίσετε.

Τι είναι το mobbing;

Το mobbing ορίζεται ως μια σκόπιμη προσπάθεια να αναγκαστεί κάποιος να φύγει από τον χώρο εργασίας του με ταπείνωση, γενική παρενόχληση, συναισθηματική κακοποίηση και τρόμο. Το mobbing τείνει να ξεκινάει από κάποιον που έχει ηγετικές ικανότητες. Μπορεί να είναι διευθυντής ή και όχι. Αυτό το άτομο συσπειρώνει τους υπόλοιπους ώστε να αρχίσουν το bullying προς τον στόχο.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι 4 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί εκφοβισμό από συνάδελφο στο παρελθόν. Οι αιτίες  μπορεί να ποικίλλουν. Συνήθως  η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ανασφάλεια, τα τραύματα του παρελθόντος και οι πιέσεις θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο γιατί κάποιος μπορεί να εκδηλώσει αυτό το είδος συμπεριφοράς.

Μια από τις πιο κοινές μορφές mobbing στον χώρο εργασίας περιλαμβάνουν τα κουτσομπολιά και τις φήμες. Επίσης η λεκτική επιθετικότητα είναι μια μορφή bullying και μπορεί να εκδηλωθεί με σαρκασμό ή τη μορφή προσβολών.

Στόχος γενικά του bullying είναι να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα στον στόχο με σκοπό να φύγει τελικά από τη δουλειά.

Πώς να χειριστείτε το mobbing

Εάν παρατηρήσετε κάποια σημάδια του bullying, μπορεί να προσπαθήσετε να θέσετε σταθερά όρια με τον επιτιθέμενο. Βέβαια δεν θα είναι αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις. Σίγουρα όμως, μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα επίπεδο σεβασμού από τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Εάν αυτός ο τύπος συμπεριφοράς εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διατηρείτε ένα αρχείο καταγραφής για κάθε περιστατικό. Γράψτε την ημερομηνία, τι συνέβη κι αν υπήρχαν μάρτυρες.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταφέρετε αυτές τις πληροφορίες στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας σας ή σε άλλη διαχειριστική αρχή πάνω από τον επιτιθέμενό σας και να τις χρησιμοποιήσετε ως απόδειξη του τι συμβαίνει.

Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την καταχρηστική συμπεριφορά σε οποιοδήποτε περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας, επομένως έχετε το δικαίωμα να μιλήσετε για τον εαυτό σας εάν συμβεί.

Συμβουλές για να είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

5 Λόγοι για να αλλάξεις καριέρα

Her News

“Τeam building” της μόδας ή βασική ανάγκη όλων μας;

Her News

Ρεπό: Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η ξεκούραση από τη δουλειά;

Her News