HerNews.gr
Health

Η αλήθεια για τη ζάχαρη πριν τον ύπνο

Είναι γνωστό ότι όταν τρώμε συνέχεια ζάχαρη, μπορεί να παρατηρήσουμε αύξηση βάρους και να δημιουργηθεί τερηδόνα. Όμως, η ζάχαρη έχει επίσης βαθιά επίδραση στον ύπνο μας. 

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη τείνουν να κοιμούνται λιγότερο βαθιά και να εμφανίζουν μεγαλύτερη ανησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στην τάση να τρώμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ανεξέλεγκτα. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και ο διαταραγμένος ύπνος με τη σειρά του, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα για ζάχαρη την επόμενη μέρα. Ο φαύλος κύκλος λοιπόν συνεχίζεται.

Τι συμβαίνει όταν τρώτε ζάχαρη πριν κοιμηθείτε;

Όταν τρώτε ζάχαρη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται και το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη. Το να τρώτε γλυκά αργά το βράδυ σας δίνει ενέργεια, την οποία δεν χρειάζεστε, γιατί έτσι δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε.

Επίσης, η ζάχαρη καταναλώνει πολύ μαγνήσιο, το οποίο χρειάζεστε για ύπνο. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγετε τη σοκολάτα αργά το βράδυ, η οποία περιέχει καφεΐνη και άλλα διεγερτικά.

Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο βασίζεστε στα γλυκά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο μπορείτε να επιτύχετε έναν υγιή και ξεκούραστο ύπνο.

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα είναι πιθανό να διαταράξουν τον ύπνο σας. Ο εμπειρικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να τρώτε δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Βέβαια κάποιες φορές, η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών μπορεί να είναι σημάδι μοναξιάς. Όταν δεν νιώθουμε αρκετή χαρά, θέλουμε να φάμε κάτι που θα μας φτιάξει τη διάθεση, όπως είναι τα γλυκά.

Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι η λαχτάρα για γλυκά μπορεί να σπάσει. Οι ινώδεις τροφές όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και οι πατάτες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχό του. Απελευθερώνουν ζάχαρη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν την επιθυμία για γλυκά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

10 κανόνες για να προλάβουμε τη γρίπη και τις ιώσεις του αναπνευστικού

Her News

Αυτόματοι πωλητές στα φαρμακεία: Μια καινοτόμος λύση προς όφελος όλων μας

HerNewskl

Νηστεία: Απολαυστικά και super θρεπτικά snacks που πρέπει να δοκιμάσεις

Her News b