HerNews.gr
Beauty

Εγκυμοσύνη: Συστατικά καλλυντικών που πρέπει να αποφεύγετε

Ο λόγος για τον οποίο ορισμένα συστατικά καλλυντικών δεν είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη είναι ξεκάθαρος. Ορισμένα ενεργά καλλυντικά συστατικά μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχει αυξημένη συστηματική ροή αίματος στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως η απορρόφηση μέσω του δέρματος σημαίνει ότι ορισμένοι παράγοντες μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις μπουν στην κυκλοφορία, έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η περιποίηση της επιδερμίδας κατά την εγκυμοσύνη, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλή όσο η απλή αποφυγή ορισμένων συστατικών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή ή απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης.

«Υπάρχει επίσης μια αλλαγή στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο. Ως εκ τούτου, δυστυχώς, ορισμένα από τα προϊόντα σας πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να μην λειτουργούν όπως παλιά όσο είστε έγκυος. Ας δούμε όμως ποια συστατικά πρέπει να αποφύγετε.

1. Ρετινοειδή (ρετινόλη και ορισμένα φάρμακα για την ακμή)

Τα ποσοστά απορρόφησης της ρετινόλης και του ρετινοειδούς μέσω του δέρματος είναι χαμηλά. Αλλά, έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις εμβρυοπάθειας που προκαλούνται από ρετινοειδή. Οπότε, η γενική συμβουλή είναι ότι καλύτερα να αποφεύγονται αυτά τα συστατικά καλλυντικών στην εγκυμοσύνη. Αντί για ρετινόλη, συστατικά όπως το γαλακτικό οξύ και το γλυκολικό οξύ είναι καλές επιλογές.

2. Σαλικυλικό οξύ

Συχνά χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ακμής και οι χαμηλές συγκεντρώσεις είναι απολύτως ασφαλείς για χρήση στην εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν πραγματικές μελέτες που να εξετάζουν τη χρήση σαλικυλικού οξέος στην εγκυμοσύνη, αλλά επειδή απορροφάται πολύ λίγο από το δέρμα.

Σε χαμηλές συγκεντρώσεις έως και 2%, είναι απίθανο να ενέχει κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο μωρό, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε υψηλά ποσοστά όπως αυτά που βρίσκονται στα χημικά peeling.

Για να είστε εξαιρετικά ασφαλείς, πριν το χρησιμοποιήσετε, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή έναν δερματολόγο.

3. Parabens

Όσον αφορά την ασφάλεια των parabens, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως συντηρητικά σε προϊόντα όπως το σαμπουάν, υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει ότι αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα.

Σε ορισμένες μελέτες τα parabens έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν κυτταρικές αλλαγές στα ζώα και επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα parabens στο σαμπουάν σας, δοκιμάστε κάποιο προϊόν με βιολογικά εκχυλίσματα φυτών.

Μικρά μυστικά ομορφιάς που κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Καφέ μάσκαρα: Επιστρέφει ως μια πιο απαλή, πιο δροσερή εναλλακτική από το μαύρο full-on

HerNews ka

Χρειάζεται πραγματικά να πλένεις το πρόσωπό σου κάθε βράδυ;

HerNews ka

Makeup Look: Πώς να διατηρήσεις το μακιγιάζ σου με τον καύσωνα;

HerNewskl