HerNews.gr
Health

Μήπως οι φίλοι και η οικογένειά σας σαμποτάρουν τη διατροφή σας;

Όταν ξεκινήσετε μια διατροφή με σκοπό να τρώτε καλύτερα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Ειδικά όταν δεν είναι κάτι που το έχετε συνηθίσει. Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε τρομακτικό και δύσκολο, τείνουμε να απευθυνόμαστε στους φίλους και την οικογένειά μας για την υποστήριξή τους. Αλλά, μήπως ο κύκλος σας είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είστε σε θέση να διατηρήσετε αυτόν τον τρόπο ζωής;

Ναι, αυτό ακριβώς ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Surrey! Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Obesity Report, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι οι φίλοι και η οικογένεια έχουν τεράστια επιρροή στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Η κοινωνική υποστήριξη, είτε αρνητική, είτε θετική, παίζει τεράστιο ρόλο στη βιωσιμότητα μιας υγιεινής διατροφής.

Υγιεινή διατροφή και ο ρόλος της οικογένειας

Οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί (όχι πάντα σκόπιμα) να εμπλέκονται σε συμπεριφορές που καταστρέφουν την προσπάθεια ενός ατόμου να ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από μια άστοχη αίσθηση θετικής συναισθηματικής υποστήριξης μέχρι τα ζητήματα και τις αντιλήψεις της εικόνας του σώματός τους.

Η μελέτη κατηγοριοποίησε αυτούς τους ανθρώπους σε τρεις ομάδες, δημιουργώντας «ένα νέο μοντέλο αρνητικής κοινωνικής υποστήριξης». Οι ομάδες περιελάμβαναν άτομα που σαμποτάρουν (αυτοί που αποτρέπουν σκόπιμα τις υγιεινές συμπεριφορές), άτομα που τρέφονται υπερβολικά από αγάπη, για να αποφύγουν τη σπατάλη φαγητού κ.λπ.) και άτομα που συνωμοτούν (που σας επιτρέπουν να ξεφύγετε με τις δικαιολογίες σας για να μην ακολουθήσετε την υγιεινή σας ρουτίνα).

Πολλοί από εμάς είμαστε ένοχοι. Άθελά μας ίσως έχουμε γίνει τα άτομα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης μπορεί να έχουμε επιτρέψει σε ανθρώπους στη ζωή μας να παίξουν αυτούς τους ρόλους.

Υπάρχει όμως λύση σε αυτό; Φυσικά, δεν είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να σωθεί! Αφού προσδιορίσετε το μοτίβο, θέστε σαφή και σταθερά όρια και προσπαθήστε να είστε πιο διεκδικητικοί.

Θα πρέπει επίσης να αρχίσετε να θεωρείτε τον εαυτό σας υπεύθυνο. Μην βασίζεστε δηλαδή στην ενθάρρυνση άλλων για το ταξίδι σας στον υγιεινό τρόπο ζωής.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πόσο υγιεινό είναι το ποπ κορν;

Her News

Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε χωρίς εσώρουχα;

Her News b

Πολυκυστικές ωοθήκες: Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα

Her News