HerNews.gr
Health

Η βιταμίνη D θα μπορούσε να αποτρέψει καρδιακές προσβολές, δείχνει μελέτη

Η βιταμίνη D είναι ευρέως γνωστή για τον ρόλο της στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού και της υγείας των οστών. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνη D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Η βιταμίνη D είναι μια μοναδική θρεπτική ουσία στο ότι προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε κι είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα μας. Η λιποδιαλυτή βιταμίνη έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. 

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, εξέτασε ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων 60 έως 84 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκε εικονικό φάρμακο, ενώ στην άλλη δόθηκε συμπλήρωμα βιταμίνης D 60.000 IU τον μήνα (που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 2.000 IU την ημέρα) για έως και πέντε χρόνια. Στο τέλος της μελέτης, αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 16.800 συμμετέχοντες που έπαιρναν ακόμη τα δισκία.

Όσα έδειξε η έρευνα

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, υπήρξαν περίπου 1.336 μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ωστόσο, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών προβλημάτων ήταν ελαφρώς χαμηλότερο στην ομάδα της βιταμίνης D, ειδικά για εκείνους που έπαιρναν ήδη φάρμακα για την καρδιά.

Τα ευρήματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά. Προηγούμενη έρευνα δεν είχε δείξει καμία σχέση με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και με σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Τελικά, οι καλύτερες στρατηγικές για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση. Σίγουρα είναι αναγκαία η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι επίσης σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες και να παρακολουθείτε τακτικές εξετάσεις με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας.

Λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα μας;

Her News

Ζιζέλ Μπούνχτεν: Κατάφερε να θεραπεύσει τις κρίσεις πανικού & την κατάθλιψη με τον πιο απλό τρόπο

HerNews ka

Με αυτές τις τροφές ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα

Her News