HerNews.gr
Ψυχολογία

Τι να πεις σε κάποιον που ρωτάει αν είσαι καλά όταν δεν είσαι

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους είναι να ρωτάνε το πώς είσαι. Συχνά, η απάντηση είναι ότι είσαι καλά ή κάποια παραλλαγή αυτής, ακόμη κι όταν δεν είσαι στην πραγματικότητα καλά.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Για αρχή, οι άνθρωποι σπάνια απαντούν στην ερώτηση με ειλικρίνεια, επειδή συνήθως χρησιμοποιείται ως μια τυπική ερώτηση, παρά ως πραγματικό ενδιαφέρον. Επίσης είναι δύσκολο να αποφασίσεις πώς να απαντήσεις όταν δεν είσαι πραγματικά καλά και δεν είσαι σίγουρη πώς θα ερμηνευθεί η απάντησή σου.

Τα οφέλη του να εκφράζεις πώς νιώθεις πραγματικά

Αν και μπορεί να φαίνεται τρομακτικά ευάλωτο να μοιράζεσαι πώς τα πας πραγματικά, το να δηλώνεις ότι δεν είσαι καλά σε άλλους ανθρώπους έχει πολλά οφέλη, σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι το να μιλάς για αυτό που περνάς βοηθά στην κατανόηση κι επεξεργασία των συναισθημάτων σου.

Επίσης το να μοιράζεσαι πραγματικά το πώς είσαι θα βοηθήσει στη δημιουργία συναισθηματικής οικειότητας στις σχέσεις. Παράλληλα οι αποκαλύψεις των εσωτερικών μας εμπειριών μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Με άλλα λόγια, θα νιώθεις ηρεμία όταν συνδέεσαι με άλλους.

Πώς να απαντήσεις όταν δεν είσαι καλά

Εξαρτάται από δύο πράγματα, πρώτον γιατί το μοιράζεσαι και δεύτερον με ποιον το μοιράζεσαι. Ρώτησε τον εαυτό σου πώς θα νιώσεις αν πεις την αλήθεια και αν θα σε βοηθήσει πραγματικά το να εκφραστείς.

Για παράδειγμα, αν χρειάζεσαι απλώς κάποιον να ακούσει, ξεκίνησε τη συζήτηση με το εξής: «Θέλω να μοιραστώ κάτι, αλλά χρειάζομαι απλώς κάποιον που ακούει». Από την άλλη πλευρά, αν θέλεις υποστήριξη μπορείς να πεις: «Παλεύω με το Χ και χρειάζομαι πραγματικά κάποιες λύσεις».

Πάντα όμως να λαμβάνεις υπόψη σε ποιον απευθύνεσαι και τι επιλέγεις να μοιραστείς. Αλλιώς να μιλήσεις ελεύθερα σε μια απλά γνωστή ή γειτόνισσα ή συνάδελφο, αλλιώς σε μια καλή σου φίλη.

Πώς να πείτε «όχι» στους άλλους και γιατί να μην αισθάνεστε ενοχές

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

New Year’s Resolutions: Πώς θα πετύχεις τους στόχους σου αυτή τη φορά

Her News

Body Checking: Τι σημαίνει και γιατί αποτελεί πρόβλημα για την ψυχολογία μας;

Her News b

Ο φόβος της απόρριψης: Τι μπορούμε να κάνουμε

Her News