HerNews.gr
Ψυχολογία

Γιατί μερικοί άνθρωποι μισούν να τους αγκαλιάζουν;

Αν μισείτε να σας αγκαλιάζουν, ο κόσμος μπορεί να είναι ένα δύσκολο μέρος. Ποτέ δεν ξέρετε όταν συναντάτε κάποιον για έναν γρήγορο καφέ, ότι δεν θα σας αγκαλιάσει, μόλις σας δει.

Οι επιλογές σας είναι περιορισμένες. Μπορείτε να αποφύγετε αδέξια τη χειρονομία ή να απλώσετε το χέρι σας για μια χειραψία. Διαφορετικά μπορείτε να υποκύψετε στην ανεπιθύμητη αγκαλιά.

Ανεξάρτητα από το αν είστε υπέρ ή κατά της αγκαλιάς, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους ανθρώπους που μισούν να τους αγκαλιάζουν, σύμφωνα με την επιστήμη.

Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν ή μισούν την αγκαλιά;

Γιατί λοιπόν κάποιοι λατρεύουν μια καλή αγκαλιά, ενώ άλλοι την απεχθάνονται; Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να έχει να κάνει με το πώς μεγαλώσατε.

«Η τάση μας να εμπλακούμε σε σωματικό άγγιγμα, είτε αγκαλιάζουμε, χαϊδεύουμε στην πλάτη ή δίνουμε χειραψία, είναι συχνά αποτέλεσμα των εμπειριών μας από την πρώιμη παιδική ηλικία», λέει η Suzanne Degges White, καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης Συμβούλων στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις.

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Comprehensive Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν από γονείς που τους αγκάλιαζαν συχνά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αγαπούν την αγκαλιά στην ενήλικη ζωή. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αγκαλιά είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη συναισθηματική ανατροφή ενός παιδιού».

Αντίθετα, οι άνθρωποι που ανατρέφονται από γονείς που δεν αγκαλιάζουν, νιώθουν άβολα ακόμη και στην σκέψη της αγκαλιάς. Σε μια οικογένεια που δεν ήταν υπέρ της αγκαλιάς, τα παιδιά μπορεί να μεγαλώσουν και να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο με τα δικά τους παιδιά.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το να μεγαλώνει κάποιος χωρίς σωματικό άγγιγμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μερικά παιδιά μεγαλώνουν και αισθάνονται «πείνα» για άγγιγμα. Οπότε, δεν μπορούν να χαιρετήσουν έναν φίλο χωρίς μια αγκαλιά ή ένα άγγιγμα στον ώμο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σύμπλεγμα Ανωτερότητας: Τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε;

Her News b

Πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν βαριέσαι

Her News

Ενεργητική ακρόαση: Πώς να την πετύχουμε

Her News