HerNews.gr
Ψυχολογία

Σημάδια ότι φοβάστε την απόρριψη

Ο φόβος για απόρριψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν ότι γίνονται αποδεκτοί από τους γύρω τους.

Υπάρχουν πολλές πτυχές του φόβου της απόρριψης. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να φοβάστε ότι σας αντιπαθούν και σας αποφεύγουν.

Γιατί φοβάστε την απόρριψη;

Φοβάστε να είστε μόνοι και απομονωμένοι από τους άλλους. Φοβάστε επίσης ότι μπορεί να επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι σας, όπως το να μην είστε αγαπητοί ή να είστε άχρηστοι.

Νιώθετε ότι μπορεί να σας κατακλύσει κάποιο παλιό τραύμα, δηλαδή αισθήματα εγκατάλειψης από την παιδική ηλικία. 

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να φοβάστε την απόρριψη. Τι είναι αυτό που πραγματικά φοβάστε; Προσπαθήστε να εξηγήσετε στους άλλους τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μπορεί να έχετε μετά από μια πιθανή απόρριψη.

Σημάδια ότι ο φόβος της απόρριψης ελέγχει τη ζωή σας

Δυσκολεύεστε να μοιραστείτε τη γνώμη σας από το φόβο ότι θα σας κρίνουν και θα σας απορρίψουν.
Επίσης φοβάστε να ξεχωρίσετε και να είστε διαφορετικέ, γι’ αυτό προσπαθείτε να αναμειχθείτε με τους υπόλοιπους. Σας λείπει η αυτοπεποίθηση και δεν μπορείτε να πείτε «όχι». Δεν νιώθετε ίσες με τους άλλους. 

Αν έχετε τον φόβο της απόρριψης, έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης, λέτε και κάνετε πράγματα για να γίνετε αποδεκτές, ακόμα κι αν διαφωνείτε με όσα εκφράζετε.

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της απόρριψης

Οι άνθρωποι νοιάζονται λιγότερο για εσάς και περισσότερο για τον εαυτό τους: αυτή είναι ακριβώς η πραγματικότητα της ζωής.

Όταν βλέπουμε τον κόσμο μέσα από μια φοβισμένη νοοτροπία, τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι άλλοι μας δίνουν περισσότερη προσοχή από ό,τι στην πραγματικότητα. Αυτή η πεποίθηση δημιουργεί πολύ άγχος μέσα μας: αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μας παρακολουθούν προσεκτικά για να μας κρίνουν. Στην πραγματικότητα, δεν είναι έτσι. Ναι, οι άνθρωποι θα σας κρίνουν, αλλά πραγματικά, δεν θα μπορούσαν να νοιάζονται λιγότερο για εσάς.

Η κατανόηση αυτής της σκληρής πραγματικότητας είναι στην πραγματικότητα αρκετά λυτρωτική! Ο καλύτερος τρόπος για να το δείτε μόνες σας είναι να παρακολουθήσετε τους ανθρώπους. Καθίστε κι απλά παρακολουθήστε τους ανθρώπους και τι κάνουν. Θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι χαμένοι στις σκέψεις/τηλέφωνα/τους δικούς τους μικρούς κόσμους. Κανείς δεν σας δίνει σημασία κι ακόμα κι αν ξεχωρίζετε, θα έχετε την προσοχή τους, μόνο για λίγα λεπτά το πολύ.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Είδη ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσουν την ψυχική σας υγεία

Her News

Healing era: Η τάση στο Tiktok που μας καλεί να φροντίσουμε τον εαυτό μας

HerNewskl

Τrauma bond: Γιατί μένουμε προσκολλημένοι σε κακοποιητικές σχέσεις;

HerNewskl