HerNews.gr
Ψυχολογία

Εμπρησμός: Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης μας αναλύει το προφίλ των πυρομανών

 Η πυρομανία είναι μια σπάνια διαταραχή όπου το άτομο αισθάνεται ηδονή  με την εικόνα της φωτιάς, σε σημείο σεξουαλικής διέγερσης και μια σαδιστικού τύπου απόλαυση στη πρόκληση αυτής. 
Η λέξη μανία δηλώνει την παρορμητική συμπεριφορά που συνοδεύει την πράξη ενώ η ανάγκη επανάληψης της πράξης είναι σχεδόν δεδομένη.
Γράφει ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης
Τα συμπτώματα (έλξη με τη φωτιά, μικροεμπρησμοί στο σπίτι, μαγνητισμός στη θέαση ακόμη και μιας σπίθας από αναπτήρα)μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και από την περίοδο της εφηβείας, και το περιβάλλον εφόσον τα δει πρέπει οπωσδήποτε να κατευθύνει το άτομο σε κάποιον ειδικό!

Είναι μια σπάνια διαταραχή όμως όχι και ανύπαρκτη. Τη διαταραχή αυτή συνοδεύουν μια αντικοινωνική συνήθως συμπεριφορά, με αρκετή εσωστρέφεια και σπάνιες αλλά έντονες εκρήξεις θυμού, ενώ δεν αποκλείεται το άτομο αυτό να αρέσκεται πέραν της πυρομανίας να προκαλεί πόνο και σε ζώα.
Είναι συνήθως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που δεν μπορούν εύκολα να συμμετέχουν στη κοινωνική ζωή και τις καθημερινές χαρές. Προτιμούν να είναι μόνα τους αναπτύσσοντας περίεργα χόμπι και ενασχολήσεις. 

Αν η πυρομανία συνοδεύεται με ενούρηση και κακοποιητική συμπεριφορά στα ζώα τότε έχουμε ισχυρές πιθανότητες το άτομο να πάσχει από ψυχοπαθητικότητα καθώς τα τρία αυτά στοιχεία έχουν συνυπάρξει πολλές φορές στους κατασυρροή δολοφόνους (serial killers).

Άρα η πυρομανία δεν είναι μια απλή διαταραχή, είναι μάλιστα ένα πάρα πολύ σοβαρό σύμπτωμα που οφείλει να αντιμετωπιστεί στην αρχή του πριν προλάβει να γίνει επικίνδυνο για τη δημόσια ζώα και το περιβάλλον. 

Πάνος Πλουμιδης

Ψυχολόγος Ψυχαναλυτής. Α.Π.Θ
Msc Ιατροδικαστικής Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ
Msc psychoanalysis Paris 8
Msc Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ
Facebook: Πάνος Πλουμίδης

Instagram: _ppanos_

Website

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Νεύρα: 2 tips για να τα διαχειριστείς σωστά

Her News b

Γιατί θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Her News

Ψυχική υγεία: Προειδοποιητικά σημάδια μιας ψυχικής ασθένειας

Her News