HerNews.gr
Ψυχολογία

Ψυχική υγεία: Προειδοποιητικά σημάδια μιας ψυχικής ασθένειας

Η ψυχική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία και ευημερία μας. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή συμπεριφερόμαστε κι έχει επίδραση και στους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή μας.

Η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον, τη γενετική, ακόμη και από ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου, που όλα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ψυχικών ασθενειών. Μερικά παραδείγματα ψυχικών διαταραχών είναι η κλινική κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή, η διπολική διαταραχή και πολλά άλλα. 

Οι συζητήσεις για τις ψυχικές ασθένειες συνήθως στιγματίζονται και γι’ αυτό η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά πώς ξέρετε αν πρέπει; Εδώ είναι μερικά προειδοποιητικά σημάδια ψυχικής ασθένειας.

Αυξημένο άγχος ή ανησυχία

Είναι εντάξει να νιώθουμε περιστασιακά άγχος ή μια ανησυχία, γιατί δεν μπορούν να πάνε όλα όπως μας αρέσει. Αλλά υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η υπερβολική ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος. Το άγχος και το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας.

Ξαφνική αύξηση ή μείωση της όρεξης

Είναι εντάξει να επιθυμείτε να χάσετε μερικά κιλά, αλλά οι μέθοδοι που ακολουθείτε μπορούν επίσης να καθορίσουν εάν υπάρχει κάποιο θέμα με την ψυχική υγεία σας. Οι περισσότερες διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται από μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Για παράδειγμα, η ανορεξία προκαλείται συχνά από μια λανθασμένη άποψη για το σώμα. Η υπερφαγία μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες, αλλά δεν είναι ασφαλής για τον οργανισμό. Ο εγκέφαλος γίνεται ανθεκτικός στις ορμόνες που σηματοδοτούν τον κορεσμό. Η απώλεια της όρεξης και η υπερβολική πείνα είναι επίσης σημάδια κατάθλιψης.

Αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου σας

Συνιστάται να κοιμάστε 7 με 9 ώρες το βράδυ και οι συνεχείς αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου σας μπορεί να είναι σημάδι ψυχικής ασθένειας. Για παράδειγμα, η αϋπνία μπορεί να είναι σημάδι άγχους και η υπερυπνία μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Άγχος: 3 Τρόποι για να ηρεμήσετε σε 5 λεπτά

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Νυχτερινό άγχος: Πώς να ηρεμήσετε το μυαλό σας;

Her News

Δύσκολα συναισθήματα: Πως να τα διαχειριστώ

Her News

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης μιλά για το άγχος σε υποψήφιο & γονείς και μας δίνει συμβουλές

HerNews ka