HerNews.gr
Health

Αιτίες που βγάζουμε εξανθήματα στη μασχάλη μας σύμφωνα με δερματολόγους

Σίγουρα δεν είναι το πιο σέξι θέμα, αλλά το εξάνθημα στη μασχάλη και ο ερεθισμός της μασχάλης είναι πολύ αληθινά πράγματα, πολύ ενοχλητικά και πολύ άβολα μάλιστα.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες (στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω), αλλά ορισμένες βιολογικές ιδιότητες δεν βοηθούν τα πράγματα. Το δέρμα σε αυτήν την περιοχή είναι πιο λεπτό σε σύγκριση με τα περισσότερα μέρη του σώματος, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος.

Είναι επίσης μια πτυχή του δέρματος – όπου το δέρμα βρίσκεται στην κορυφή και τρίβεται με άλλο δέρμα – και μια περιοχή με χρόνια υγρασία και τριβή , δημιουργώντας ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν αυτό το σημείο πιο επιρρεπές σε ερεθισμούς, αλλά πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να προκαλούν εξάνθημα στη μασχάλη σας.

Δερματίτιδα

Δερματίτιδα σημαίνει απλώς ερεθισμό ή φλεγμονή του δέρματος. Είναι ένας γενικός όρος για διάφορους τύπους, όπως ατοπική, σμηγματορροϊκή και αλλεργική επαφή. Από αυτά, τα δύο πρώτα είναι σχετικά σπάνια στη μασχάλη. Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) δεν εμφανίζεται συχνά στη μασχάλη επειδή είναι ένα φυσικά υγρό περιβάλλον και η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με το ξηρό δέρμα. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση λιπαρών αδένων και όχι στη μασχάλη. 

Αυτό που είναι πιο πιθανό είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία είναι ουσιαστικά ένας φανταχτερός τρόπος να πεις ότι έχεις αληθινή αλλεργία σε ένα συστατικό που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Εκδηλώνεται ως κόκκινο, ξεφλουδισμένο ή εξάνθημα με κνησμό και συνήθως αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενες αντιφλεγμονώδεις κρέμες. Ωστόσο, μια ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής είναι πιο συχνή από μια αληθινή αλλεργία.

 Εξάνθημα από το αποσμητικό

Ένα εξάνθημα από αποσμητικό είναι πιο πιθανό να είναι μια ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής παρά μια πραγματική αλλεργία. Με άλλα λόγια, κάτι στο αποσμητικό που χρησιμοποιείτε ερεθίζει το δέρμα σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό. Τα συστατικά του αποσμητικού μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικά για το ευαίσθητο δέρμα σε αυτήν την περιοχή και, σε συνδυασμό με την απόφραξη από τις πτυχές του δέρματος, μπορεί να αυξήσουν τη διείσδυση και να προκαλέσουν ένα κόκκινο, ανώμαλο, κνησμώδες εξάνθημα. 

Η διακοπή της χρήσης του αποσμητικού είναι το πρώτο βήμα, ακολουθούμενη από τη χρήση τοπικών αντιφλεγμονωδών κρεμών. Μόλις το εξάνθημα υποχωρήσει, η αλλαγή σε ένα υποαλλεργικό αποσμητικό χωρίς άρωμα είναι μια καλή ιδέα.

Θερμικό εξάνθημα

Το εξάνθημα λόγω θερμότητας είναι αποτέλεσμα ερεθισμού από τον ιδρώτα και τη ζέστη στην περιοχή, με αποτέλεσμα να βουλώνουν τα ωοθυλάκια και οι ιδρωτοποιοί αδένες.  Έτσι, είναι λογικό ότι είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή όταν περνάτε χρόνο σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα.

Συχνά θα εκδηλωθεί ως μικροσκοπικά κόκκινα και καθαρά εξογκώματα. Το καλύτερο στοίχημά σας για θεραπεία και πρόληψη είναι να αερίζετε την περιοχή όσο το δυνατόν περισσότερο και να την διατηρείτε στεγνή.  Η χρήση πούδρας μπορεί να βοηθήσει. Το να αλλάξετε ρούχα προπόνησης το συντομότερο δυνατόν είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή του τριχοθυλακίου που οφείλεται σε βακτηριακή υπερανάπτυξη και μοιάζει με κόκκινα εξογκώματα και λευκές φουσκάλες. Αυτά μπορεί επίσης να είναι επώδυνα και η πάθηση απαιτεί συνήθως αντιβιοτικά (είτε από του στόματος είτε/και τοπικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα), επομένως μια επίσκεψη στον δερματολόγο είναι σίγουρα απαραίτητη.

Πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα στη μασχάλη, επομένως εάν αντιμετωπίζετε ενόχληση στην περιοχή, είναι πάντα καλή ιδέα να κλείσετε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας για να μάθετε ακριβώς τι το προκαλεί και την καλύτερη θεραπεία. Τούτου λεχθέντος, το να διατηρείτε τις μασχάλες σας καθαρές και στεγνές και να χρησιμοποιείτε ένα αποσμητικό χωρίς άρωμα είναι καλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε γενικές γραμμές.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στο στομάχι;

Her News

Πώς να μείνεις ξύπνια όλη τη νύχτα

Her News

Μπορείτε να βάλετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο; Να τι λένε οι ειδικοί

HerNews ka